Gouda – De coronapandemie heeft kamperen een enorme boost gegeven. Afgelopen zomer explodeerde de verkoop van vouwwagens, caravans en campers, waarbij vooral de kampeerauto hét veilige alternatief bleek voor verre reizen, hotel- en vliegvakanties.

Nederland ontdekte kamperen als veilig alternatief voor de zomervakantie die door corona in het water dreigde te vallen. Nederlandse campings stonden overvol en in de maanden juni tot en met oktober explodeerde de verkoop van nieuwe caravans (+24 procent), vouwwagens (+50 procent) en vooral nieuwe campers (+75 procent), vergeleken met diezelfde maanden vorig jaar. In de gemeente Gouda steeg de verkoop van alle kampeermiddelen samen met ruim +125% (!!!) ten opzichte van vorig jaar. Duizenden nieuwkomers in het kampeerwereldje boekten voor het eerst een camping. Deze kampeerdebutanten staan ook centraal in het nieuwe kampeerprogramma van RTL 4: Camp to Go, gepresenteerd door Sander Janson. Vanaf zaterdag wekelijks om 17.00 uur te zien. De eerste aflevering trok direct al bijna 600.000 kijkers. Daarmee wordt de populariteit van het kamperen nog maar eens onderstreept.

In het nieuwe kampeer tv-programma Camp to Go verrast presentator – Mister Camping – Sander Janson elke uitzending drie families met een lekker lang kampeerweekend op de mooiste campings in Nederland. De kampeerdebutanten krijgen daarvoor een splinternieuwe camper, caravan of vouwwagen mee. De families vloggen zelf tijdens hun kampeervakantie waardoor een mooi inkijkje ontstaat in het camping- en camperleven tijdens de coronazomer van 2020. In de aflevering van zaterdag 5 december (RTL4 om 17u00) gaan onder andere de Jeffrey Kakiailatu uit Gouda met zijn drie kinderen op pad met een camper. Het gezin reist richting een camping in Brabant. Hoe bevalt hun kampeerdebuut tijdens de Nederlandse coronazomer?

“Als we met de tent weggaan, dan nemen we altijd wel een koelkastje mee”, zegt Jeffrey Kakiailatu, “maar dat is dan direct ook onze enige luxe.” In het Camp to Go tv-programma belandt hij in het andere uiterste, want hij mag een luxe camper uitproberen. Te zien in aflevering 2 van het nieuwe kampeer tv-programma.

Een praatje maken op de camping
Jeffrey (44) Daan (12), Liv (9) en Jules (3) vormen met z’n allen het Kakiailatu-gezin. Ze wonen in Gouda. Hij is accountmanager en dol op voetballen en skiën. Daan voetbalt in de tweede divisie, Liv doet aan wedstrijdturnen en Jules houdt van filmpjes kijken op YouTube. Alle drie vinden ze trampolines leuk. Jeffrey kampeert al vanaf z’n 15e en ging toen zelfstandig met een tentje naar Texel en Renesse. En inmiddels heeft hij al vier keer gekampeerd met het gezin, in een zespersoons tent. “Lekker buiten zijn en de kids vermaken zich met zwemmen en buiten spelen. Daar heb je bijna geen omkijken naar. En als we met de tent weggaan, dan nemen we altijd wel een koelkastje mee, maar dat is dan ook de enige luxe. Ik vind het leuk om contact te maken – aan het einde van de vakantie ken ik eigenlijk iedereen wel op de camping. Ik hou ervan.” 

1.781 caravans en campers in Gouda
De coronazomer zorgde voor fors meer interesse in kampeerproducten – ‘camper’ behoorde tot één van de populairste zoekwoorden op bijvoorbeeld Marktplaats. In de gemeente Gouda staan momenteel maar liefst 1.781 caravans en campers geregistreerd. Ook de verkoop van tenten groeide en bij de populaire daktenten verdubbelde die zelfs. Tot en met het derde kwartaal van 2020 werden meer kampeermiddelen verkocht dan in heel 2019 – een jaar waarin overigens ook alle records werden gebroken. Met een rijdend wagenpark van 569.055 caravans en campers staat Nederland op een vierde plaats binnen Europa, gemeten naar het aantal inwoners zelfs op nummer 1.

Het kampeer tv-programma ‘Camp to Go’ is elke zaterdag te zien op RTL4 om 17u00.

De herhaling wordt uitgezonden op zondag op RTL4 om 11u20.

01-12-2020 09:30