Regio – De neerslag van de laatste dagen heeft het waterpeil lokaal weer aangevuld en op verschillende plaatsen in Nederland was zelfs sprake van wateroverlast. Ondanks dat blijven de grondwaterstanden in diverse regio’s nog steeds laag tot zeer laag voor de tijd van het jaar. De natuur heeft het zwaar en lijdt lokaal soms onomkeerbare schade. Een en ander staat in de deze week verschenen droogtemonitor van de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW).
Door hogere watertemperaturen ontstaan waterkwaliteitsproblemen. Het aantal meldingen van blauwalg, vissterfte en botulisme neemt toe. Ook zijn er veel negatieve zwemadviezen of zwemverboden van kracht. De watertemperaturen zullen naar verwachting de komende dagen gaan dalen.
In de Hollandsche IJssel is het chloridegehalte licht verhoogd, een gevolg van een combinatie van de lage Rijnafvoer begin augustus, springtij, windopzet en hoge onttrekkingen vanwege het warme weer. Enkele waterschappen in West-Nederland melden lichte verziltingsproblemen, voornamelijk in de diepe polders als gevolg van zout kwelwater, aldus de droogtemonitor.
“De door droogte verzwakte bomen laten vervroegd blad vallen, worden getroffen door insectenvraat of sterven. Vennen, poelen, beken vallen voor het 3e jaar op rij langdurig droog. Veenbodems zijn voor het 3e jaar op rij uitgedroogd.” Op enkele locaties hebben waterschappen en natuurbeheerders met noodmaatregelen beken en poelen van water voorzien om zeldzame soorten te beschermen.
Het landelijk neerslagtekort nam door de hittegolf verder toe. Dankzij de recente neerslag, blijft het tekort sinds een aantal dagen weer stabiel. De verwachting is dat dit de komende twee weken zo zal blijven. Het actuele landelijk gemiddelde neerslagtekort bedraagt circa 245 mm. Regionaal zijn er wel grote verschillen.
Maatregelen van waterschappen en Rijkswaterstaat blijven van kracht, zoals het opzetten van waterpeilen, het vasthouden van water, waterbesparend schutten en het instellen van beregeningsverboden. In Zeeland wordt schade gemeld aan waterkeringen (scheuren in kleilagen). De keringen worden tot herstel blijvend gemonitord.
Door Louis Bekker
Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl
Download nu deGouda App voor iOS en Android
20-08-2020 10:06