Gouda – De 10 kilovolt staat voor 10.000 volt en dat is geen geringe hoeveelheid die door een stroomkabel gestuurd gaat worden. Anders dan in veel andere landen gaan in Nederland veel leidingen de grond in en dat heeft voordelen. Waar elders elektriciteit en telefonie via bovengrondse kabels wordt vervoerd graven we in Nederland gewoon een geul en stoppen die vol met o.a. gasleidingen, stroomkabels, waterleidingen en glasvezelkabels enz. De grond weer terug in de geul, het wegdek repareren en klaar is Kees. Eigenlijk weten we niet beter tot we op een periode aangekomen zijn dat straten en stoepen wel erg vaak opgebroken worden.
Achterstallig onderhoud en vernieuwing blijkt. Gasleidingen zijn aan vernieuwing toe (we kunnen nog niet zonder), riolering is verouderd en elektriciteit gaat de hoofdrol opeisen. We produceren elk jaar meer stroom en dat komt inmiddels uit alle hoeken. Van zonnepanelen in weilanden en op daken, van steeds grotere windmolens en centrales. Al die elektriciteit is niet meer door het huidige net te duwen. En dan ook nog visa versa, want via het net gaat er nu ook stroom terug naar de elektriciteitsleverancier als een bedrijf, bewoner of elektrische auto over heeft.
En dan Westergouwe, waar gas niet aan bod komt maar elektriciteit des temeer
Netbeheerder Stedin moet die extra stroomcapaciteit, de 10.000 volt dus, ophalen bij het grote elektriciteitsstation op het Bolwerk in Gouda. Het tracé loopt vandaar door de naastgelegen woonwijk richting Turfsingel. De kabel gaat onder de Turfsingel via ondergrondse boringen en verder dwars door de wijk Korte Akkeren. Waar een weg niet opengebroken mag worden wordt een buis onder het wegdek geperst waarin de kabel z’n weg kan volgen richting Westergouwe.
Wen maar vast aan opengebroken stoepen, straten en wegen
De Gemeente, de exploitanten en de aannemers roepen om het hardst dat zij voor zo min mogelijk overlast willen zorgen, maar gelijktijdig alle voorzieningen in één keer in dezelfde gleuf stoppen botst vaak met de werkelijkheid. Iedereen heeft z’n eigen planning en budgettering en soms ook nog verschillende belangen. Denk maar aan het aanleggen van glasvezelkabels waar eerst Delta laat graven en een tijd later KPN. (soms ook andersom)
Nu zijn opgebroken straten geen pretje voor bewoners en bezoekers aan woonwijken. In binnensteden en met name winkelstraten kan het rampzalige gevolgen hebben. Is het toeval of niet? In de voorafgaande coronatijd werd er minder gegraven terwijl dat de middenstand nauwelijks had kunnen schaden. Nu het eind van de coronacrisis in zicht is komen kabelaars, netbeheerders en rioolvervangers verdacht veel in actie. Wat de binnenstad betreft, men moet met het graafwerk klaar zijn voor Gouda, vanwege zijn 750 jaar bestaan, uit z’n voegen barst. Mits een deel van de middenstand en horeca het zo lang nog volhoudt met opgebroken straten.
Cor Sul
06-04-2021 10:40