10 halve marathons voor de waterschapsverkiezingen

Een aantal hardlopers en fietsers legden zondag 9 december in de stromende regen een halve marathon af van Bodegraven naar Gouda. Dit in het kader van de #RunRijnland-campagne. De zevende van de 10 etappes langs de grenzen van het Rijnlandse waterschap ging voor een groot deel over het modderige pad langs de Enkele Wiericke en volgde zo de zuid-oostelijke grens van Rijnland.

#RunRijnland

Waterschapsbestuurder Joas van den Berg organiseert #RunRijnland en rent zelf langs de grenzen van Rijnland. Zo wil hij het waterschap helpen ruchtbaarheid te geven aan de waterschapsverkiezingen van 20 maart 2019. Een miljoen Rijnlandse inwoners mogen dan stemmen voor een bestuur dat beslist over veiligheid, schoon en gezond water in hun gebied.

Grenzen verkennen

De zevende etappe was een natte editie met stromende regen, harde wind en flink veel modderige paden.

De start was in het centrum van Bodegraven, want de grens van Rijnland ligt eerst ten westen van de Oude Rijn en springt bij de brug over naar de zuidzijde. Na een aantal kilometer loopt de grens opeens heel vreemd. Vanaf de Oude Rijn zo’n 400 meter naar het zuiden en direct weer terug, puur langs een sloot. Dat blijkt alles te maken te hebben met het oude gemaal Zuidzijderpolder, dat al lang niet meer in gebruik is. Ooit werd er een flinke sloot de polder in gegraven en een gemaal geplaatst dat via de sloot afwaterde op de Oude Rijn. Nog steeds bepaalt dit de ‘hap’ in de grenslijn.

De oostgrens wordt bepaald door de Enkele Wiericke, waar een schitterend pad loopt, kilometers lang geen auto’s te zien of horen, behalve bij de A12, waar 2 tunneltjes onder de rijbanen lopen. Midden tussen de weghelften ligt ook een stukje polderlandschap.

De groep volgde vervolgens de Gekanaliseerde Hollandsche IJssel via Stein (Haastrecht) tot aan de Waaiersluis bij Gouda, waar het kanaal overgaat in de rivier. De Hollandsche IJssel is daar onder invloed van getijden, want zo 1.80 meter scheelt in een aantal uur. Interessant om te zien dat de Waaiersluis naar beide kanten open kan en zo meerdere functies heeft, niet alleen schutten, maar ook bijvoorbeeld uitwateren. Zo kan goed gewerkt worden aan de veiligheid in dit lage gebied van Nederland. Zorgen voor die veiligheid is één van de belangrijkste taken van het waterschap.

Jouw omgeving, jouw belangen

“Ik vind het belangrijk dat je beseft dat het waterschap over jouw omgeving gaat. Iedereen in Nederland wil droge voeten en schoon water. Een waterschap heeft 3 taken: zorgen voor veiligheid, gezond en schoon water en een goed waterpeil. Europa, het Rijk en de provincie bepalen grotendeels de waterschapstaken. Het waterschapsbestuur besluit over de uitvoering en het budget. Jij betaalt waterschapsbelasting, dus je hebt er ook iets over te zeggen. Wil je dat je kinderen in de sloot kunnen zwemmen? Er bloemen voor de bijen op de dijken worden gezaaid? Vind je het belangrijk om goede vaarverbindingen te hebben? Zorg dat jouw belang de komende 4 jaar wordt vertegenwoordigd”, stelt Joas van den Berg.

Jonge, energieke bestuurder

Joas is naast zijn werk als milieuexpert sinds 2014 actief voor de Algemene Waterschapspartij (AWP). Met zijn 35 jaar is hij het jongste commissielid. “Je merkt in het waterschapsbestuur dat je echt kennis van zaken moet hebben om goede besluiten te kunnen nemen. Ik zie hier mooi de technische aspecten en het politieke krachtenveld uit mijn studie Technische Bestuurskunde samen komen. Daarnaast houd ik ook gewoon van de natuur en het water. Als jonge jongen keek ik mijn ogen al uit bij oude sluisjes en de Deltawerken. Ook verken ik als duiker de onderwater-wereld en loop ik graag hard door de duinen en polders.”

Niet politiek, wel deskundig

In het waterschapsbestuur zie je vaak partijen bekend uit de landelijke politiek. De AWP is een onafhankelijke partij, die in het waterschapsbestuur deskundigheid voorop stelt. AWP komt op voor alle inwoners en weegt alle belangen af, zonder politieke kleur. Onder haar leden zijn daarom vanzelfsprekend ook veel agrariërs, natuurliefhebbers en ondernemers. Het gaat de AWP er om dat het waterschap de taken tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten goed uitvoert.

Meelopen met #RunRijnland?

In de #RunRijnland-campagne komen het verkennen van het veelzijdige Rijnland en de liefde voor lopen van lange afstanden samen: “Ik kan kilometers maken over het strand, langs de havens, dijken in steden maar ook in industrieel gebied en door de polders. Daarbij leer ik over de grenzen van Rijnland en waarom ze lopen zoals ze lopen. In de campagne eromheen wil ik ook graag de zorgen van de natuurliefhebbers, watersporters en vissers ophalen”, aldus de ervaren marathonloper.

Ook geïnteresseerd in een stuk uit dit bijzondere parcours en een mooie loopuitdaging? Iedereen met wat kilometers in de benen is welkom om een #RunRijland-etappe mee hard te lopen. De achtste etappe vanaf Gouda naar Zoetermeer is op 20 januari. Geef je op via RunRijnland@algemenewaterschapspartij.nl
Volg de #RunRijnland-campagne en kom meer te weten over de grenzen van Rijnland via #RunRijnland en www.runrijnland.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
14-12-2018 11:30