1 op de 8 Nederlandse jongeren deelt naaktbeeld van zichzelf

1 op de 8 Nederlandse jongeren tussen de 14 en 18 jaar heeft wel eens een sexy foto of video van zichzelf gedeeld via bijvoorbeeld sociale media. 28% stuurt dit naar mensen die zij online kennen of onbekenden. Ruim twee derde denkt niet dat dit beeld gezien is door mensen voor wie het niet bedoeld is. Toch heeft bijna een derde van de jongeren wel eens een seksueel getint beeld doorgestuurd gekregen dat niet voor hem of haar bedoeld was. Zelden wordt de persoon die het beeld doorstuurt hierop aangesproken. Dit blijkt uit onderzoek van Meldknop.nl, uitgevoerd in het kader van de Safer Internet Day 2016 die vandaag plaatsvindt.

Jongeren die seksueel getint beeld van zichzelf sturen, doen dat vooral naar de personen met wie ze een vaste relatie hebben. Bijna 70% van de jongeren vindt dat je er dan vanuit kunt gaan dat de ander dit soort beelden niet doorstuurt.

Doorstuurders aanspreken heeft zin, maar wordt nauwelijks gedaan
De helft van de jongeren vindt dat het zin heeft om personen die seksueel getint beeld doorsturen waarvan dat niet de bedoeling is, hierop aan te spreken. Een ruime meerderheid (62%) durft dit ook. In de praktijk doet 85% van de jongeren dit toch niet, omdat ze vinden dat degene die dat beeld gemaakt heeft dat niet had moeten doen. Een kleine groep (6%) vindt dat doorsturen er nu eenmaal bij hoort. In bijna alle gevallen (91%) brengen jongeren de persoon op het beeld niet op de hoogte.

Mobiele telefoon mogelijk grootste lek
Bijna driekwart van de jongeren vindt het onverstandig om seksueel getint beeldmateriaal van jezelf op je mobiele telefoon te hebben staan. Maar het onderzoek laat ook zien dat 60% van de jongeren hun wachtwoord van hun mobiele telefoon deelt met vrienden/vriendinnen, broes/zussen en klasgenoten. Jongeren gaan een stuk veiliger om met wachtwoorden van hun sociale media (77% deelt niet). Echter, toegang tot een mobiele telefoon betekent veelal ook toegang tot beeldmateriaal en sociale media.

Internet onderdeel van seksuele ontwikkeling
Seksueel getint contact via internet hoort volgens een kwart van de jongeren bij deze tijd. Ook voelt een vijfde van de jongeren zich online vrijer om seksueel getint contact te hebben. 30% van de jongeren zegt dat zij best wel eens een sexy beeld naar iemand zouden kunnen versturen. “Bij seksuele opvoeding en voorlichting is ook het online aspect belangrijk. Als ouders begrijpen dat het erbij hoort, kunnen ze er al over praten voordat er problemen zijn. Een open gesprek kan vervelende ervaringen voorkomen. Ook professionals moeten weten wat er online gebeurt om zo jongeren en ook hun ouders te kunnen ondersteunen in de seksuele én mediaopvoeding,” aldus Marjolijn Bonthuis van Meldknop.nl.