Za 07-07: Tweekamp: gevecht tussen Holland en Friesland

30-06-2018: Polsstokspringen: Vlisterbokaal: Vlist Rian Baas

48 springers, 2 teams, 1 beker. Op 7 juli wordt één van de belangrijkste wedstrijden van het polsstokverspringjaar gesprongen in Linschoten. De Tweekamp is de jaarlijkse strijd tussen Holland en Friesland, waarin uitgemaakt wordt welk district zich de beste polsstokverspringers of fierljeppers mag noemen. De beker wordt uitgereikt door een Hollander die de laatste Friese Elfstedentocht heeft gewonnen in 1997: Henk Angenent.

Aanstaande woensdag (4 juli, red.) maakt bondscoach Christiaan Spruit in Linschoten na de wedstrijd bekend welke 24 springers hij selecteert voor de jaarlijkse polsstokinterland. De selectie bestaat uit 8 senioren, 4 junioren, 4 jongens, 4 dames en 4 meisjes. Afgelopen seizoen kwam er na 3 Hollandse overwinningen op een rij in het Friese Buitenpost een einde aan de zegereeks. De Hollandse springers zijn erop gebrand deze wedstrijd wél weer te winnen op eigen bodem.

Ondanks de nederlaag van vorig jaar lijkt de Hollandse selectie wel weer favoriet voor de overwinning, al zijn beide teams behoorlijk aan elkaar gewaagd. Het verschil lijkt vooral bij de Senioren, Dames en Jongens gemaakt te kunnen worden. Kopman en Nederlands recordhouder Jaco de Groot zal erop gebrand zijn de Friezen te laten zien dat zijn nieuwe techniek succes oplevert. Bij de Dames lijkt vooral de afwezigheid van de Friese topspringsters Marrit van der Wal (blessure) en Klaske Nauta (op reis) kansen te bieden. Met Dymphie Baas en Wendy Helmes heeft de Hollandse ploeg sterke troeven in huis om het verschil te kunnen maken. Bij de Jongens steekt Nederlands recordhouder Reinier Overbeek er met kop en schouders bovenuit, ook hij kan belangrijke meters pakken voor de Hollandse ploeg.

De wedstrijd wordt georganiseerd door de Polsstokclub Linschoten (Op Sportpark Rapijnen, Oostwijk 22A, 3461 GP Linschoten). De openingsceremonie start om 13:45. Na afloop van de wedstrijd en de prijsuitreiking wordt het Open Linschotens Kampioenschap Kratje Hangen gehouden.

02-07-2018 11:10

Advertisements