Zuid-Hollanders zijn minder gaan bewegen

Minder dan de helft van de Zuid-Hollanders voldoet aan de beweegrichtlijnen. In de provincie is bovendien een sterke afname in het aantal inwoners dat voldoende beweegt. Dit en meer blijkt uit onderzoek van beslist.nl, dat op basis van de gezondheidsmonitors van de GGD’s en het RIVM in kaart bracht hoeveel Nederlanders bewegen.

In de provincie Zuid-Holland voldoen in 2020 in totaal 1,9% minder inwoners aan de beweegrichtlijn dan in 2016. De gemeente Hellevoetsluis kende met een afname van 13,8% de sterkste daling. Ook in de gemeenten Krimpen aan den IJssel (-10,7%), Brielle (-9,6%) en Teylingen (-8,5%) zijn de inwoners minder gaan bewegen.

Minder dan de helft voldoet aan de beweegrichtlijnIn 2020 voldoet bijna de helft van alle Zuid-Hollanders aan de beweegrichtlijn (48%). De inwoners van de gemeenten Leiden, Oegstgeest en Voorschoten bewegen het meest. 54% van de inwoners voldoen aan de beweegrichtlijn.

Advertisements

De inwoners uit Hellevoetsluis en Ridderkerk bewegen het minst. Hier voldoet ‘slechts’ 41% van de inwoners aan de beweegrichtlijn.

Zuid-Holland heeft het kleinste sportaanbodHoe meer sportaccommodaties er in de buurt zijn, hoe lager de drempel om regelmatig te bewegen. Nederland telt gemiddeld 12,5 sportvoorzieningen per 10.000 inwoners, maar regionaal zijn de verschillen groot. Het aantal sportaccommodaties in Zuid-Holland is met 9 voorzieningen per 10.000 inwoners het laagst van alle provincies.

Landelijke toename in bewegingNederlanders bewogen in 2020 gemiddeld genomen vaker. In Friesland, Flevoland, Drenthe, Limburg en Noord-Brabant bewegen meer inwoners. In de overige provincies waren inwoners in 2020 juist minder fit dan in 2016. Vooral in Overijssel (-3,3%) daalde het aantal mensen dat voldoet aan de beweegrichtlijn.

Van alle provincies voldoet in Groningen het grootste deel van de inwoners niet aan de richtlijn, want slechts 44% van alle Groningers beweegt voldoende.

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op: https://www.beslist.nl/info/hoe-fit-is-jouw-gemeente.html

20-04-2022 10:18