Zotte Zaterdag; alleen de stank van 1511 kwam niet terug…

Gouda – Zotte Zaterdag in Gouda wordt steeds groter. Niet alleen trok het middeleeuwse festival afgelopen zaterdag nog meer bezoekers dan vorig jaar, ook waren er veel nieuwe activiteiten. Zo gaf de demonstratie van kaaskenner Jos van Riet antwoord op de voor kaasstad Gouda interessante vraag hoe middeleeuwers hun kazen maakten.

Samen met de organisatie van Zotte Zaterdag is Jos van Riet op zoek gegaan naar de receptuur, het uiterlijk en de smaak van middeleeuwse kaas. Op basis van historische bronnen heeft hij eindeloos geëxperimenteerd en de middeleeuwse receptuur en bereidingswijze achterhaald. Of Gouda nu haar eigen Zotte Goudse kaas krijgt? Dat hangt ervan af. Want vindt de consument anno 2018 de smaak van die middeleeuwse kaas nog wel lekker? Er werd volop geproefd!

Het verhaal van Gouda in 1511

Maar bezoekers konden nog veel meer ontdekken over de middeleeuwen. Waarmee speelden kinderen in de middeleeuwen? Hoe was het leven in een klooster? Welke beroepen waren er, en wat aten en dronken Gouwenaars toen? Meer dan 50 activiteiten stonden er op het programma, verspreid over Markt en de prachtige monumentale panden eromheen. Van poppenkastvoorstelling tot workshop zwaardvechten, van muziek tot dans. Jonge en oude bezoekers konden schrijven met een ganzenveer, varen op een trekschuit, een misdaad oplossen, een wandeling maken met gidsen. Er waren films, lezingen, concerten en gedichten. En er was vooral veel leven op straat. Alleen de stank van 1511 kwam niet terug…

Advertisements

Hoewel er vanaf 10.00 uur al ambachtenmarkt was, barstte het festival pas echt goed los om 12.00 uur, toen een bonte stoet van narren, kwakzalvers, mandenmakers, muzikanten naar het Oude Stadhuys op de Markt trok, waar burgemeester Milo Schoenmaker niemand minder verwelkomde dan Erasmus zelf. De briljante en geestige geleerde die in Gouda opgroeide en naar school ging. Van zijn hand verscheen in 1511 het baanbrekende werk ‘Lof der Zotheid’ waaraan het festival zijn naam te danken heeft.

Gouda vierde Zotte Zaterdag voor de zevende keer. De organisatie was in handen van Cultuurhuis Garenspinnerij.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
22-10-2018 10:04