Zo.28-09: Lezing over één van de vrouwen van Rembrandt, Geertje Dircx.

Op zondag 28 september verzorgt Christoph Driessen in Museum Gouda een lezing over één van de vrouwen van Rembrandt, Geertje Dircx.
Dat Rembrandt een connectie heeft met Gouda is nauwelijks bekend, omdat dit verband houdt met het donkerste hoofdstuk uit zijn leven. Het gaat om zijn minnares Geertje Dircx, een analfabete weduwe uit Edam. Zij had jaren gezorgd voor Titus, het enige nog levende kind van Rembrandt en zijn overleden vrouw Saskia Uylenburgh.
Maar toen de jongere, beeldschone Hendrickje Stoffels op de stoep stond, zette Rembrandt Geertje met een fooi op straat. Geertje nam daar geen genoegen mee. Rembrandt wist haar uiteindelijk vijf jaar tuchthuis te bezorgen – in Gouda. Hoe hij dit deed en hoe het verder afliep met Geertje, zal historicus Christoph Driessen tijdens de lezing “Rembrandt, Geertje en Gouda” uiteenzetten. Christoph Driessen is auteur van het boek “Rembrandts vrouwen” dat in 2011 verscheen.

De lezing duurt van 15.30 tot 16.30 uur en is gratis toegankelijk (naast de kosten van de museumentree van € 10,- of € 2,- met Museumkaart). Informeert u via rondleidingen@museumgouda.nl of er nog plaats is. Op de dag zelf kunt u het beste naar de museumkassa bellen.).