Za.29-11: Officiële opening Gouwedepot en open dag

Bezoek eenmalig de historische schatten in het Gouwedepot op 29 november a.s.

Het nieuwe Gouwedepot wordt geopend op zaterdag 29 november. Iedereen krijgt op deze dag de kans om eenmalig een kijkje te nemen in dit unieke gebouw, waar de historische schatten uit de regio zijn samengebracht.

Deze zomer is het Gouwedepot opgeleverd. Op 3 juli 2013 werd de eerste paal in de grond geslagen. Na een bouwperiode van nog geen jaar kan het gebouw in gebruik genomen worden als bewaarplaats voor de historische schatten uit de regio. Het herbergt de archeologische objecten van het Archeologisch depot Gouda, alle archieven en collecties van Streekarchief Midden-Holland en een groot deel van de archieven en collecties van Streekarchief Rijnlands Midden. Deze stukken liggen in ruimten die voldoen aan de wettelijke eisen voor het opslaan van historische documenten en archeologische vondsten.

Advertisements

Over het Gouwedepot
Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen, waarin diverse depots in zijn opgenomen. In deze depots staan verrijdbare archiefinstellingen met ruim twintig strekkende kilometer planklengte aan legborden en laden. Hiervan is 14,8 km bestemd voor Streekarchief Midden-Holland, 4,4 km voor Streekarchief Rijnlands Midden en 1,2 km voor het Archeologisch depot. Een klimaatinstallatie zorgt voor een constante luchtvochtigheid van circa 50% en een constante temperatuur van circa 18 graden. Verder is er een speciaal quarantainedepot, waar nieuw overgebrachte archieven eerst onderzocht kunnen worden op mogelijke verontreiniging, zoals schimmel of zilvervisjes. Daarnaast is er een koudedepot voor de opslag van foto´s en films.
Het gebouw is gebouwd in opdracht van de gemeente Gouda door Slavenburg Bouw, volgens een ontwerp van architectenbureau Houweling. Er zijn diverse duurzame bouwmaatregelen toegepast, zoals LED verlichting, warmteterugwinning en zonnepanelen. De gevels en het dak zijn voorzien van extra isolatie en dampdichtheid, waardoor het energieverbruik verminderd kan worden. Al deze maatregelen leveren het gebouw een energielabel A op. Heel bijzonder is het groene dak op het gebouw. Niet alleen werkt deze dakbedekking als extra isolatie, het zorgt ook voor biodiversiteit. Het Gouwedepot is gevestigd op bedrijventerrein Gouwepark. Bedrijventerreinen staan meestal niet echt bekend om hun bijdrage aan de natuurlijke omgeving. Het groene dak is voorzien van planten die op de Rode Lijst staan. De Rode Lijst is een overzicht van dier- en plantensoorten die uit Nederland zijn verdwenen of dreigen te verdwijnen. Door deze soorten aan te planten, kan het Gouwedepot een bijdrage leveren aan de zorg voor dit natuurlijk erfgoed.

Officiële opening 29 november 2014
Op zaterdag 29 november 2014 wordt het Gouwedepot officieel geopend. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze feestelijke gebeurtenis mee te vieren. Op deze dag krijgt iedereen eenmalig de kans om dit unieke gebouw, waar de historische schatten uit de regio zijn samengebracht, te bezoeken. Tijdens een speciale rondleiding kunnen bijzondere verhalen achter objecten en documenten en natuurlijk het gebouw zelf worden ontdekt. Het gebouw is open vanaf 13 uur. Om 13.30 wordt het gebouw officieel geopend, waarna tot 16.00 uur rondleidingen door het pand worden gegeven.

Locatie
Gouwedepot
Kleine Esch 970
Moordrecht