Za. 24-11: Dutch Baroque presenteert Hohe Messe in de Sint Jan

Dutch Baroque voert in november de Hohe Messe (BWV 232) van J.S. Bach uit in Kampen en Gouda. Deze Latijnse mis, waarin de Lutheraan Bach zijn mooiste en beste werken tot een universeel kunstwerk smeedde, staat te boek als zijn muzikale testament. Onder leiding van barokspecialist Gerard de Wit wordt deze prachtige opmaat naar Kerst uitgevoerd door het Dutch Baroque Orchestra & Dutch Baroque Vocal Consort, m.m.v. Marjon Strijk (sopraan), Oscar Verhaar (alt), Gerd Türk (tenor) en Peter Kooij (bas). De sfeervolle concerten vinden plaats op vrijdag 23 november (Bovenkerk, Kampen) en zaterdag 24 november (Sint-Janskerk, Gouda).

De Mis in b-kleine terts (1749), bekend geworden onder de naam Hohe Messe, is het laatste grote werk van Johann Sebastian Bach. Het wordt beschouwd als het absolute hoogtepunt in zijn totale oeuvre, als een compositie waarin al zijn kunde, kennis en creativiteit bij elkaar komen. De meeste onderzoekers gaan er inmiddels vanuit dat Bach zijn mis grotendeels samenstelde uit bestaande muziek, vooral cantates. En hoewel losse delen uit deze mis na Bachs dood af en toe werden uitgevoerd, vond een integrale uitvoering pas plaats in 1859. Dat komt mede omdat dit werk zeer hoge eisen stelt aan koor en orkest. De Hohe Messe is een grotendeels vijf- en soms zelfs zes- en achtstemmige compositie. Voor de luisteraar wordt het in Kampen en Gouda een betoverende muzikale ervaring.

Dutch Baroque

Dutch Baroque werd opgericht in 2014 door artistiek leider Gerard de Wit en legt zich toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Voor Gerard de Wit – leerling van Ton Koopman – staat de vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek voorop, uitgevoerd door gespecialiseerde professionele topmusici. De muziek wordt in zijn authentieke staat door De Wit opnieuw bekeken en geïnterpreteerd. Hij onderzoekt uitgaven op juistheid, corrigeert noten en tekst waar nodig, en brengt tot in de kleinste detail dynamiek, articulaties en fraseringen aan. Welke muziek er ook op de lessenaar staat en of hij nu orgel of klavecimbel speelt of dirigeert: de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend. Na de succesvolle uitvoeringen van de Johannes Passion eerder dit jaar volgen nu twee uitvoeringen van de Hohe Messe.

Advertisements
Programma

19.00 uur: Inleiding door Albert Clement (in Kampen) en door Govert Jan Bach (in Gouda)
20.00 uur: Hohe Messe, Mis in b-kleine terts (BWV 232) van J.S. Bach (1685-1750)

Kaartverkoop

De kaartverkoop loopt via de website: www.dutchbaroque.nl.
De prijzen variëren van 0,00 euro (kinderen < 12 jaar) tot 65 euro. De inleiding zijn gratis.

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

24-11-2018 09:00