Za.21-03: Open dag "werken in een ambulance"

Van 16 tot en met 21 maart 2015 vindt voor de derde keer de Nationale Week van Zorg en Welzijn plaats. Duizenden zorg- en welzijnsorganisaties in het hele land openen deze week hun deuren voor het grote publiek. Zo kan iedereen met eigen ogen zien wat voor fantastisch werk er in de zorg- en welzijnssector gedaan wordt. Het is dé mogelijkheid voor zorg en welzijn om te laten zien hoe het er in een opvangcentrum of verzorgingshuis precies aan toe gaat, welke geavanceerde technieken er in een ziekenhuis of op de ambulance gebruikt worden en hoe leuk, uitdagend en vooral belangrijk het werk is. Het kan allemaal tijdens de Nationale Week van Zorg en Welzijn, die deze editie werkt met het thema ‘Zo werkt zorg’.

 

Bij de RAV Hollands Midden houden wij op onze drie hoofdposten Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda op zaterdag 21 maart van 10:00-15:00 uur een open dag. Aansluitend op het thema ‘Zo werkt zorg’ laten wij zien wat het werken op de ambulance inhoudt, hoe en met wie wij samenwerken en zijn er verschillende presentaties te zien. Er staan acht ambulancechauffeurs en ambulanceverpleegkundigen klaar om alle vragen te beantwoorden over het werken op de ambulance. Tevens is er een meldkamercentralist Ambulancezorg aanwezig die uitleg geeft hoe de 112 telefoontjes binnen komen en hoe zij dan verder de ambulancezorg aansturen.

Advertisements

 

Voor de jonge bezoekers worden er kleurboeken, bouwplaten en pennen uitgedeeld. Daarnaast is er de mogelijkheid om te geschminkt te worden (kleine wondjes en blauwe plekken) die daarna door een speciaal SIGMA-team worden behandeld. Een Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie (SIGMA) is een groep vrijwillige hulpverleners die ingezet kan worden wanneer de reguliere (spoedeisende) medische hulpverlening voor bijvoorbeeld een ramp of groot ongeval niet toereikend is. Een SIGMA-team is onderdeel van een Geneeskundige Combinatie en opereert onder de verantwoordelijkheid van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen (GHOR).

 

Voor de volwassen bezoekers zijn er diverse informatiefolders, uitleg over de ambulances en materialen die er gebruikt worden. Er kan onder deskundige begeleiding geoefend worden in het reanimeren op oefenpoppen en wordt er uitleg gegeven hoe je als weggebruiker kan anticiperen op een ambulance met zwaailicht en sirene. Tevens worden er op het achter terrein van de post een tweetal casussen gespeeld in samenwerking met collega’s van de brandweer en het SIGMA.  Kortom een mooi en gevarieerd programma!

 

De locatie van onze post in Gouda is aan de Zuider IJsseldijk 50 (terrein Promen). Er is parkeergelegenheid maar wij adviseren om met de fiets te komen.

 

Wij hopen op een grote opkomst van de inwoners van Gouda en omgeving waarin wij iedereen kunnen laten zien hoe ‘onze zorg werkt’!