Za. 20-10: Zotte Zaterdag: middeleeuwse taferelen in Gouda

Gouda – Wie zaterdag 20 oktober het historische centrum van Gouda bezoekt, waant zich terug in de tijd. In 1511, om precies te zijn. De periode van kaasmakers en bierbrouwers, van lakenververs en koopmannen. Van boekdrukkunst, kaarsen en stadsomroepers, in plaats van internet, elektrisch licht en WhatsApp. Gouda viert weer Zotte Zaterdag: een dag vol historie, cultuur en vermaak. En dat de middeleeuwen tot de verbeelding spreken, blijkt wel: het evenement is de afgelopen jaren flink gegroeid.

Narren, kwakzalvers, mandenmakers, muzikanten en Hooghe Dames: het is een bonte stoet van middeleeuwse figuren die rond het middaguur naar het Oude Stadhuys op de Markt trekt, waar burgemeester Milo Schoenmaker niemand minder verwelkomt dan Erasmus zelf. De briljante en geestige geleerde die in Gouda opgroeide en naar school ging. Van zijn hand verscheen in 1511 het baanbrekende werk ‘Lof der Zotheid’ waaraan het festival zijn naam te danken heeft.

Heksen en zakkenrollers

Daarna barst het festival goed los. Waarmee speelden kinderen in de middeleeuwen? Hoe was het leven in een klooster? Welke beroepen waren er, en wat aten en dronken Gouwenaars toen? Meer dan 50 activiteiten staan er op het programma, verspreid over Markt en de prachtige monumentale panden eromheen. Van poppenkastvoorstelling tot workshop zwaardvechten, van muziek tot dans. Jonge en oude bezoekers kunnen schrijven met een ganzenveer, varen op een trekschuit, een misdaad oplossen, een wandeling maken met gidsen. Er zijn films, lezingen, concerten en gedichten. En er is vooral veel leven op straat. Het sprokkelvrouwtje probeert hout aan de man te brengen terwijl heksen met vreemde drankjes kwalen bestrijden – en zakkenrollers hun slag slaan. Gelukkig grijpen de schout en zijn rakkers in! Alleen de stank van 1511 komt niet terug in het doorlopende theaterspektakel…

Advertisements
Gratis toegankelijk

Zotte Zaterdag wordt georganiseerd door Cultuurhuis Garenspinnerij. Het evenement is gratis toegankelijk, en ook vrijwel alle activiteiten zijn gratis. Kijk voor het volledige programma en alle bezoekersinformatie op www.zottezaterdag.nl.

Uw evenement ook op de nieuwssite GoudaFM en deGouda App?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

20-10-2018 09:00