Za. 17-3: Tentoonstelling ‘Veelzijdig talent’ in het Hooghstate museum

Haastrecht – Sophia (roepnaam Fiore) Wilhelmina Faddegon werd op 16 maart 1920 in Amsterdam geboren. Zij was de jongste van vier kinderen. Het gezin verhuisde naar Bussum waar Fiore tot haar tiende een gelukkige jeugd had. Dan overlijdt haar vader. De bron van inkomsten was verdwenen en er volgde een financieel moeilijke tijd. Het waren de crisisjaren. Er was niet veel geld beschikbaar voor dure tekenspullen. Dus werd er getekend op goedkoop papier. En aan beide zijden van het papier. Teken- en muzieklessen werden opgezegd. Haar pianolerares gaf haar gratis les; ze moest wel naar Amsterdam komen. Tot er geen geld genoeg was om naar Amsterdam te komen. Diezelfde lerares constateerde dat Fiore’s altstem voldoende talent toonde om een zangcarrière te beginnen. Maar, geen geld, geen carrière.
Na een gymnasiumopleiding volgde Fiore de kunstacademie in Amsterdam. Daar ontwikkelde zich haar portretkunst. Ze schilderde leden van haar eigen familie, maar kreeg ook opdrachten van captains of industry. Ze exposeerde in Arti et Amicitiae in Amsterdam, de befaamde kunstenaarssociëteit aan het Rokin.

Haar gave om snel met kinderen een band te kunnen opbouwen zorgde ervoor dat ze veel kinderportretten heeft gemaakt. Fiore was ook enige jaren lerares tekenen aan middelbare scholen in Utrecht. Ook hier bleek ze goed in staat te zijn om een band met de leerlingen te scheppen. In deze tijd ontmoette ze collega R.A. Smith, met wie zij later in het huwelijk zou treden. Die verbintenis zou dertig jaar duren. In de laatste periode speelde vergeetachtigheid haar parten. Dat zou uitgroeien tot Alzheimer. Haar werk in die periode vertoonde overeenkomsten met het werk van Willem de Kooning, die in Amerika beroemd werd en ook aan Alzheimer leed.

Haar werk vertoont een enorme veelzijdigheid. Ze schilderde met olieverf en acrylverf. Op papier, linnen en paneel. Aquarellen, tekeningen met pastel, potlood en pen. Ze boetseerde met klei, werkte met hout en steen. Onderwerpen vond ze bij de mens, Griekse mythologie, liefde, mode, moederschap.
Na haar overlijden in 1999 is het totale nagelaten oeuvre ondergebracht in de stichting SMITH FADDEGON, waarin de gemeente Lopik participeert en die als doelstelling heeft om het werk te onderhouden, restaureren en te exposeren.

Advertisements

Op vrijdagmiddag 16 maart, de geboortedatum van Fiore, wordt de in het Hooghstate Museum aan de Hoogstraat 164 in Haastrecht de tentoonstelling van haar werken in besloten kring geopend. De publieksopenstelling is van zaterdag 17 maart tot en met zondag 25 maart, alle dagen van 12.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis. Voor kunstliefhebbers een aanrader! Bij de tentoongestelde werken is een toelichting gevoegd van de gebruikte schilder- of tekentechniek.

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar persbericht@goudafm.nl