Za. 15-10: Renaissance muziek in de Sint-Jan

 

De reeks gratis concerten uit de serie zomermuziek van de Sint-Jan is zeer afwisselend. Op zaterdag 8 oktober was er soms verstilde moderne kamermuziek te beluisteren en de zangers van het Ensemble Hermes gaan op zaterdag 15 oktober weer terug naar de polyfone Renaissance muziek van de 16e eeuw.

Ensemble Hermes is gespecialiseerd in de uitvoering van 15e en 16e eeuwse polyfonische zang en ze doen dit staande rond een grote muziekstandaard uit die tijd. Ze hebben, zoals toen gebruikelijk, niet zelf bladmuziek in handen, maar lezen alles af van die standaard. Ze zingen doorgaans muziek van componisten als Josquin des Prez, Clemens non Papa, Adriaen Willaert e.a., maar ze hebben zich ook gespecialiseerd in de muziek van de twintigste-eeuwse componist Maurice Pirenne. Maurice Pirenne was zich als geen ander bewust van de rijkdom die in Den Bosch aanwezig was in de vorm van de zes prachtige 16de eeuwse koorboeken van de Illustre Vrouwe Broederschap. Hij transcribeerde zelf meerdere werken van deze bijzondere collectie voor het kathedrale koor en dirigeerde dat zelf jarenlang.
Dirigent van Ensemble Hermes is Jeroen Spitteler, die zowel Oude Talen als koordirectie en solozang studeerde. Hij is gespecialiseerd in de uitvoering van 16e eeuwse polyfonie en maakt met Ensemble Hermes soms gebruik van handschriften met de oorspronkelijke mensuraal notatie.

Advertisements

Op zaterdag 15 oktober wordt in Gouda tevens Zotte Zaterdag gevierd, de dag waarop de bezoeker het Gouda van Erasmus kan terugvinden en terug kan stappen in de tijd van pestdokters en troubadours.
Sint-Jan, 15 oktober, aanvang 16:00, toegang gratis.