Za.13-06: Trekkertrek wedstrijd Haastrecht

Bij deze wedstrijd strijden boerentrekkers in verschillende klassen om het predicaat sterkste trekker en slimste chauffeur. Want het is niet alleen kracht waar het omgaat bij het voorttrekken van de sleepwagen. Ook banden en bandenspanning, gewichtsverdeling en gekozen versnelling spelen een rol. Juist omdat het hier gaat om boerentrekkers rijden deze op een snelheid van maximaal 10 km per uur. Maar grote rookwolken en ouderwets motorengebrul laten zien dat alles wordt gevraagd om tot de eindstreep te komen.

Volgens mede organisator en gastheer Henk van der Stok zijn door de lage snelheid voor het publiek nauwelijks risico’s. “Zeker omdat we er met dranghekken voor zorgen dat het publiek voldoende afstand houdt. Toch snappen we na het ongeluk in Haaksbergen de bezorgdheid bij de gemeenten en daarom hebben we een slimme oplossing bedacht. Veel goedkoper dan de noodvangrails die op de snelweg staan en toch extra veilig voor het publiek. We zijn er van overtuigd dat we iedereen verbazen.”

Naast de wedstrijd met de boerentrekkers zal er in de avond uren ook een aantal demonstraties zijn met professionele pulling tractors. Deze zijn speciaal gebouwd voor deze wedstrijden. Dit zijn tractoren met vermogens tot 500 pk en zij proberen de sleepwagen in enkele tientallen seconden naar de eindstreep te brengen.

De wedstrijd begint al overdag om 14.00 uur en dan zijn de ruim 100 vrijwilligers die aan het evenement meewerken al enkele dagen in touw. Behalve de trekkertrekwedstrijd zijn er op het terrein nog een aantal andere activiteiten zoals de mogelijkheid om een rondvlucht te maken boven de wedstrijd en de omgeving van Haastrecht en Gouda. Deze vluchten kosten 35 euro bij voorintekening, waarbij een deel van de opbrengst gaat naar de multiple sclerose stichting voor bestrijding van deze ziekte. Voor de kinderen zijn er diverse activiteiten zoals pony rijden, lekker spelen in de zandhoop, een prachtig luchtkussen in de vorm van een trekker en een speciale mini trekkertrek.

Omdat de organisatie graag zoveel mogelijk bezoekers laat kennis maken met deze sport is de toegang tot het evenement gratis. Wel hoopt zij dat de bezoekers door de aankoop van een drankje, ijsje of hapje de organisatie mede wil ondersteunen. Iedereen is welkom op Steinsedijk 3 in Haastrecht waar voldoende parkeergelegenheid is voor fiets en auto. En ook die is gratis.

Voor meer informatie zie facebookpagina: stichting agrarisch vermaak.