Za.12-09: Demonstratie perkament maken op Open Monumentendag

Het ‘Gouds Perkamentcollectief-i-o’ geeft op Open Monumentendag (zaterdag 12 september 2015) een demonstratie van het vergeten ambacht van perkament maken. De demonstatie vindt plaats vóór de Chocoladefabriek op Klein Amerika.

Perkament maken is een ambacht dat eeuwen geleden veel beoefend werd. In Nederland zijn tegenwoordig nog maar een paar mensen die de kunst verstaan. Enkele enthousiastelingen uit Gouda en omgeving willen het ambacht nieuw leven inblazen. Om dit onder de aandacht te brengen, geven ze een demonstratie op Open Monumentendag – dit jaar met het thema kunst en ambacht.

Perkament wordt gemaakt van dierenhuid, maar wordt in tegenstelling tot leer niet gelooid. Perkament werd vooral gebruikt als beschrijfstof voor boeken en charters en oorkonden. Voor één boek had men tientallen tot wel honderd huiden nodig. Er ging dus wel een hele kudde schapen of geiten in één boek!

Tijdens Open Monumentendag laat het Perkamentcollectief-i-o de verschillende fasen van het perkament maken zien: het wassen van de huiden; het ontvlezen en ontharen; het opspannen op de ramen en het schoonschrapen en gladmaken van de huiden. Eenmaal gedroogd, dan heeft men een vel perkament. Er worden reeën- en geitenhuiden gebruikt.

Alles gebeurt op de ouderwetse, middeleeuwse manier. De eerste fase start rond 10:00 uur.