Za.12-03: Expositie ‘Loflied op Verdraagzaamheid’ in Verzetsmuseum Zuid-Holland

Verzetsmuseum Zuid-Holland verzorgt in samenwerking met partner Museum van Vrede en Geweldloosheid van 12 maart tot en met 27 april 2016 de tentoonstelling ‘Loflied op Verdraagzaamheid’.

In het kader van het Erasmusjaar in Gouda wordt de waarde van verdraagzaamheid, waar ook Erasmus zich sterk voor maakte, onder de aandacht gebracht.

De tentoonstelling toont de vele gezichten en gevolgen van onverdraagzaamheid zowel in het klein (individueel) als in het groot (tussen staten). Daarbij wordt nut en noodzaak van tolerantie en acceptatie beklemtoond. Belangrijk uitgangspunt is: “Men moet onverdraagzaam zijn tegen de onverdraagzaamheid”, zoals de Engelse staatsman en schrijver Lord Chesterfield (1694–1773) al schreef. Om verdraagzaamheid mogelijk te maken moet men dus actief in verzet komen voor de vrede.

Advertisements

Voorts gaat de tentoonstelling in op diverse vreedzame manieren en middelen om conflicten te beheersen. Speciaal voor bezoekende groepen en scholen wordt de tentoonstelling door middel van een spelelement interactief gemaakt.

Verzetsmuseum Zuid-Holland biedt naast deze tijdelijke expositie ook een permanente tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Gouda en omstreken.

Aan het museum is Petit café ‘Vrijheid’ gekoppeld, waar ook een thematentoonstelling van het Museum voor Vrede en Geweldloosheid te zien is. Achter het museum bevindt zich een beeldentuin, waar bij mooi weer ook het terras van Petit Café ‘Vrijheid’ geopend is.