Za.11-07: Natuurwandeling rondom de Meije

Ontdek de geheimen van de Schraallanden van de Meije
Een uniek overblijfsel van eeuwenoud landgebruik

Op zaterdag 11 juli organiseert Staatsbosbeheer een natuurwandeling in de Schraallanden van de Meije. De Groene Hart gidsen van Staatsbosbeheer maken met de deelnemers een reis door de tijd.

Langs het riviertje de Meije, bij Zegveld, ligt een van de weinige grote stukken schraalgrasland van West-Nederland en een relict van eeuwenoud agrarisch gebruik. Dit gebied is nog voor een groot deel in de oorspronkelijke staat zoals de landerijen er ca. 100 a 150 jaar geleden uitgezien hebben. De deelnemers hebben de kans om op een speciale manier het eeuwenoude landschap van de Meije te verkennen en te ontdekken. Elke ontdekkingstocht begint met een goede voorbereiding. De gidsen ontvangen u in eetcafé de Halve Maan met koffie of thee en na een korte inleiding vertrekt u per auto (carpoolen) naar het Schraalgrasland (nabij parkeerplaats de Koekoek). Wat is eigenlijk schraal en waarom noemt men ze zo? De gidsen onthullen u het geheim. Het huidige beheer komt ook aan bod. Bovendien merken de deelnemers waarom de schilders van de Haagse School deze omgeving zo boeiend vonden.

Advertisements

De deelnemers verzamelen vanaf 9.45 uur bij eetcafé de Halve Maan aan de Hazekade 20, 2411 PP in de Meije van gemeente Reeuwijk-Bodegraven en kunnen parkeren bij de school aan de Hazekade. De wandeling duurt ongeveer tot 12.00 uur. Na koffie en een korte inleiding vertrekt de groep naar de schraallanden in de gemeente Woerden. De wandeling voert door een (afhankelijk van de regenval) min of meer drassig gebied en duurt plm. 2 uur. Goede wandelschoenen of laarzen zijn aan te bevelen. De kosten, inclusief een kopje koffie of thee, bedragen € 8,00 en € 3,00 voor kinderen tot 12 jaar. Deelnemen kan na aanmelding via www.groenehartcentrum.nl of via telefoon nr. 06-23774925 (tijdens kantooruren).