Za.03-09: Feestelijke presentatie van de vier orgels van Gouda ’s Sint Jan

Feestelijke presentatie van de vier orgels van Gouda ’s  Sint Jan!
Zaterdag 3 september 2016 om 16:00

Er valt op 3 september a.s. iets op orgelgebied te vieren in de Goudse Sint Jan!

Fase twee van het groot onderhoud/restauratie van het Moreau-orgel door de firma Reil is gereed en de tongwerken (de trompetten en bazuinen) klinken mooier dan ooit! Verder werd aan de Sint-Janskerk een bijzondere schenking gedaan door Stichting “De Wijk”, waardoor het kabinetorgel uit 1779 van Johannes Josephus Mittenreither uit het voormalig ziekenhuis Bleuland in bruikleen is verkregen. Dit kabinetorgel werd gerestaureerd door de Fa. Slooff.

Advertisements

En sinds vorig jaar staat er een fraai Klop-kistorgel in de St. Jans-kerk.

Organist Christiaan Ingelse presenteert op 3 september de vier orgels van de Goudse Sint Jan met werken van Johann Sebastian Bach.

  • Op het kistorgel speelt Ingelse een tweetal korte koraalvoorspelen uit de, in de vorige eeuw ontdekte Neumieuster-Choräle.
  • Op het Leeflang-koororgel klinkt de fraaie Fantasie et Fuga in c.
  • Het kabinetorgel van Mittenreiter wordt veelkleurig tot klinken gebracht met de fraaie Barokke dansen uit Bach’s 5e Franse Suite.
  • Tenslotte speelt Christiaan Ingelse op het Moreau-orgel allerlei werken waarin juist de tongwerken tot hun recht komen om ten slotte het concert af te sluiten met de beroemde Toccata con Fuga in d. Daarmee laat Ingelse het Moreau-orgel in z’n hernieuwde en stralende kracht horen!

Sint Jan, 3 september, aanvang 16.00 uur, De toegang is gratis

Nadien kan onder het genot van een hapje en een drankje worden nagepraat