Workshop ‘Archiveren kun je leren’

Gouda – Onder het motto ‘Archiveren kun je leren!’ organiseert Streekarchief Midden-Holland voor de eerste keer een workshopmiddag over het archiveren van particuliere archieven. Beheer je het archief van een vereniging of kerk, heb je een familiearchief dat je beter zou willen ordenen, of wil je weten wat de regels zijn omtrent auteursrecht? Dan kun je op donderdag 19 april terecht in de Chocoladefabriek.

Deskundige medewerkers van het streekarchief geven in twee rondes diverse workshops, zoals over het selecteren en bewaren van (papieren) archief, auteursrecht, het bewaren van foto’s en digitaal archiveren.

Het streekarchief krijgt steeds meer vraag van particulieren over het beheer van hun archieven. Of het nu gaat om het archief van de voetbalclub, de patiënten belangenvereniging of een schoolarchief, overal drijven dezelfde vragen boven. Wat moeten we bewaren, wat kan weg? Wat is wanneer openbaar? En natuurlijk: hoe kunnen we alles het beste bewaren? Naast de papieren archieven, komt ook digitaal bewaren steeds vaker voor.

Advertisements

Het streekarchief, dat 8 kilometer historisch archief van de regio Midden-Holland beheert, deelt graag haar kennis met het publiek. Er is bijvoorbeeld een lijst van wat er bewaard of weggegooid kan worden, hoe je de archiefstukken beschrijft en welke indeling wordt gebruikt voor een inventaris. Naast de diverse workshops laat de medewerker behoud zien welke schades er zijn en hoe je het beste je archiefstukken kunt behandelen. Bovendien is het mogelijk om zuurvrije dozen en omslagen aan te schaffen, die de juiste bescherming geven. Zo kan iedereen voor zijn eigen archief aan de slag.

De workshops vinden plaats op donderdag 19 april van 14.00 tot 16.00 uur in de Chocoladefabriek (Klein Amerika 20 in Gouda). Deelname aan de workshops is gratis, aanmelden is verplicht via info@samh.nl. Kijk voor het volledige overzicht van de workshops op www.samh.nl.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via persbericht@goudafm.nl