Woningnood, maar wel 90.000 leegstaande huizen – hoe kan dat?

Er stonden begin 2019 ruim 91.500 Nederlandse huizen leeg. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ruim eenderde van die huizen stond al minstens een jaar leeg.

In totaal staat 1,2 procent van de huizen leeg. Dat klinkt vreemd, zeker gezien de enorme woningnood. Maar volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar huizenmarkt aan de TU Delft, is leegstand niet per se erg: “Een deel van de leegstand is gezond voor de woningmarkt. Dat is bijvoorbeeld leegstand die tijdelijk ontstaat doordat mensen verhuizen, of een woning waarbij veel gerenoveerd wordt.” CBS-woordvoerder Frank Notten is het daarmee eens. “Een tijdje terug gaf het Planbureau voor de Leefomgeving aan dat een gezonde woningmarkt 2 procent leegstand heeft. De huidige leegstand zit daar zelfs nog onder.”

Gouda
In Gouda staan 280 huizen leeg, dat is 0,8 procent van het totaal. 70 huizen staan langer dan een jaar leeg.

Advertisements

Te duur Ook duurdere woningen staan soms lang leeg. “Bij die langdurig leegstaande woningen zitten ook relatief veel woningen met een hoge WOZ-waarde, die voor een hoge prijs te koop staan. Die zullen vanzelf in prijs zakken en dan wel verkocht worden.” Van grootschalige leegstand is in Nederland in elk geval geen sprake, verzekert de hoogleraar. “In de huidige woningmarkt staat iets waar vraag naar is echt niet lang leeg. Daar kun je van op aan.”

Bron: RTL Nieuws / CBS

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via 
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

03-02-2020 10:15