Witte Kerst in de wintersportgebieden

In de aanloop naar de kerstvakantie stroomt steeds zachtere lucht de Europese wintersportgebieden binnen met vooral regen en alleen sneeuw op zeer grote hoogtes. Volgende week verwacht MeteoGroup echter kouder weer en kan het ook in de lagergelegen gebieden wit worden.

Op weg naar de Europese wintersportbestemmingen krijgen de automobilisten vrijdag te maken met regenachtige omstandigheden met als gevolg vertragingen op de overvolle wegen. Eenmaal aangekomen in het Alpengebied transformeert de regen boven de 1500 meter hoogte in sneeuw. In het eerste weekend van de kerstvakantie is het dan vervolgens even wat kouder. De enkele centimeters sneeuw die zaterdag aan de noordkant van de Alpen vallen en de extra 5 tot 15 centimeters in Oostenrijk op zondag blijven boven de 800 meter ook liggen.

Begin volgende week stroomt er al weer zachte lucht de bergen in en dan is het tot Kerst overwegend grijs aan de noordzijde van het Alpenmassief met soms wat lichte motregen en alleen op grotere hoogte, boven 2000 meter, een verdwaald vlokje sneeuw. Verder schijnt de zon ook geregeld op de pistes.

Advertisements

Tijdens de kerstdagen stroomt er steeds meer koude lucht het Alpenmassief binnen voorafgegaan door veel wolken en sneeuw tot in de dalen. Dus op de meeste plaatsen in de Alpen en in Tsjechië kan genoten worden van een witte Kerst. Ook dichterbij huis vallen vanaf halverwege volgende week enkele sneeuwbuien in de Ardennen, het Sauerland en de Harz. Als het transport van koude lucht na de Kerst aanhoudt, zoals een steeds groter deel van de computerberekeningen aangeeft, levert dit volgens MeteoGroup winters weer op in de slotfase van dit jaar.