‘Werkelijke economische groei in regio Gouda blijft achter bij verwachting’

Gouda – De economische studie afdeling van de Rabobank (RaboResearch) voorspelt dat in de grotere regio om Gouda (het zuidoosten van Zuid-Holland) de werkelijke economische groei lager zal zijn dan de verwachte economische groei. Dat blijkt uit een analyse van de ontwikkeling van economische groei en werkgelegenheid in de afgelopen 20 jaar. Sommige sectoren ontwikkelen zich sneller dan andere sectoren. Door de aanwezigheid van een aantal specifieke sectoren die in deze verwachting minder hard zullen groeien dan landelijk gemiddeld, zal onze regio in werkelijkheid wat achterblijven bij het landelijk voorspelde groeipercentage van 1,8 procent.

Waarom de werkelijke groei achter zal blijven is niet eenduidig. “Dat kan liggen aan de specifieke kenmerken van onze regio waaronder onze economische structuur. Wij kennen relatief veel bedrijven die veel ruimte nodig hebben, denk aan agrarische sector. Wat je nu ziet is dat dergelijke bedrijven in de regio’s buiten de Randstad sneller kunnen groeien omdat het daar minder druk is. Daardoor zal naar deze verwachting onze regionale economie wat minder groeien dan het landelijk gemiddelde”, aldus Caspert van der Wel, directeur Rabobank Gouwestreek. “Maar of het daadwerkelijk zo is, zullen we aan het eind van het jaar moeten bekijken.”

Groeiverschillen tussen sectoren
De Rabobank verwacht dat de economische groei in 2017 in Nederland breed gedragen zal zijn, maar er zullen wel grote verschillen zijn tussen regio’s en sectoren. Zakelijke dienstverlening bijvoorbeeld en informatie & communicatie (vooral door ICT), zullen een flinke groei doormaken. Door de versterking van de particuliere consumptie zal het naar verwachting ook beter gaan met de horeca sector.

Druk op ruimte en dure bedrijfsruimte
De meeste Randstedelijke regio’s realiseren een lagere groei dan voorspeld, vooral de kustregio’s, Het Groene Hart en Het Gooi en Vechtstreek. De regio’s in Zuid-Holland kenden in de afgelopen 20 jaar vrijwel allemaal een lagere groei dan op grond van hun economische structuur mocht worden verwacht. Hoogstwaarschijnlijk heeft dat te maken met de druk op de ruimte en hoge prijzen voor bedrijfsruimte. Daardoor zijn regio’s buiten de randstad aantrekkelijker voor ruimte-intensieve bedrijvigheid.