Wereld Radio Dag: tijd om de radio te vieren

Hij is bijna niet meer weg te denken, de radio. Waar de radio vroeger alleen te vinden was in huis, is de  radio tegenwoordig overal te vinden en heb je er altijd wel een in de buurt. Of het nu in de auto is, op de tv of gewoon op je smartphone. Je hebt altijd wel toegang tot een radio. In 2013 kreeg de radio zelfs een eigen dag, UNESCO riep 13 februari uit tot wereld radio dag.

De geschiedenis
In het begin van de vorige eeuw zijn de eerste experimenten uitgevoerd voor de radio zoals we hem vandaag de dag kennen. De radio is niet door een uitvinder gemaakt, het is een product dat voortgekomen is uit verschillende experimenten van verschillende mensen. Toch wordt de Schot James Clerk Maxwell, geboren in 1831, genoemd als de vader van de radio, dit komt omdat hij onderzoek gedaan heeft naar lichtgolven en elektromagnetische golven. Ook maakte hij de voorspelling van onzichtbare stralingsvormen en de radiogolven, ondanks deze nog niet bestonden.

Ontwikkeling
Toch was het pas tijdens de Eerste Wereldoorlog dat de radio terrrein ging winnen. Deze eerste radio’s waren erg groot. Dit kwam omdat de radio, luispreker, batterijen en lampen allemaal apart waren. Het duurde tot eind 1920 totdat er een kast was waarin alles zat. Tegenwoordig is de technologie zover dat er zelfs al radio’s bestaan die met de stem bestuurd kunnen worden.

Wereld radio dag
De UNESCO (organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur) kwam in 2011 met het voorstel om een dag voor de radio uit te roepen. De dag moest 13 februari worden, dit omdat op 13 februari 1946 de allereerste radio-uitzending plaats vond. In 2013 was de eerste Wereld Radio Dag een feit. UNESCO heeft als doel om de samenwerking tussen zenders te stimuleren. Ook moet de toegang tot radio-informatie en persvrijheid van de zenders gewaarborgd worden.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

13-02-2019 09:55