Vrij.09-01: Concordia Filmavond: Nebraska

Vrijdag 9 januari is het weer Concordia Filmavond in Haastrecht, met de tragikomische Amerikaanse roadmovie ‘Nebraska’.

Een alcoholistische vader denkt dat hij een miljoen dollar heeft gewonnen. Zijn familie probeert hem er echter van te weerhouden om de lange reis van Montana naar Nebraska te maken om zijn prijs in ontvangst te nemen. Zijn zoon, die niet gelooft dat hij het winnende lot heeft, wordt hierdoor gedwongen om met hem mee te reizen en hem uit de problemen te houden. Tegelijkertijd heeft hij de kans om de band met zijn vader na jaren weer aan te halen.

Regie door Alexander Payne en hoofdrollen voor Bruce Dern, Will Forte en June Squibb. ‘Nebraska toont een wegzinkend Amerika, maar ridiculiseert de eenvoudige streekbewoners niet’, schrijft Volkskrant-recensent Bor Beekman. ‘Payne prikt de Amerikaanse droom lek zonder te vervallen in zwartgalligheid. De band tussen vader en zoon, hoe onkenbaar ook, biedt troost.
‘Nebraska is een prachtig gemaakte film: een uitgebreide openbaring van verdriet en charme.’
Vpro Cinema: ‘Melancholiek meesterwerk’

Advertisements

De zwart/wit film won de publieksprijs op het Internationaal Film Festival Rotterdam, Dern won de prijs voor beste acteur in Cannes en werd genomineerd voor de Oscar voor beste mannelijke hoofdrol. In totaal werd de film genomineerd voor zes Oscars.

De film begint vrijdag 9 januari om 20.15 uur. Nebraska draait in Concordia op groot scherm. Kaarten (à € 7,00) zijn te bestellen via www.cultureelcentrumconcordia.nl, te koop in Grand Café Concordia op werkdagen vanaf 17.00 uur en voor de voorstelling aan de kassa indien de voorstelling nog niet is uitverkocht (check hiervoor de website).