Vri. 09-10: Klezmermuziek en Hette Abma in de voormalige synagoge in Gouda

Op vrijdag 7 oktober is er in Gouda een bijzondere bijeenkomst in het kader van de Open Atelier Route in Gouda. Rondom de opening van de expositie van schilderijen van kunstenaar Maurits Tompot spreekt Hette Abma over het thema: de grote terugkeer. De avond wordt opgeluisterd met optredens van Goudse Klezmergroep Goldfaden Klezmer, o.l.v. Frank Heerze. Daarnaast is er een wijnproeverij van het Israël Producten Centrum. De aanvang is om 19.30 en de toegang is gratis.

Goldfaden Klezmer
De klezmergroep Goldfaden Klezmer, onder leiding van Frank Heerze, bestaat momenteel uit tien muzikanten en heeft een groot repertoire opgebouwd. De van oorsprong ‘Muziekschool Klezmer Band’, veranderde in 2014 haar naam in ‘Goldfaden Klezmer’ verwijzend naar de 19e eeuwse componist en tekstdichter Avram Goldfaden. De van oorsprong Jiddisch Oosteuropese klezmermuziek is een mix van weemoedige vrolijkheid en vrolijke weemoed. Goldfaden Klezmer speelt naast de traditionele klezmer nummers en een aantal eigen arrangementen ook Jiddische liedjes.

Open Atelier route
Zowel in het voor- als najaar is er de jaarlijkse Open Atelierroute. Maurits Tompot exposeert vanuit zijn visie op gebeurtenissen uit het oude- en nieuwe Testament. Naast kunstenaar is Tompot koster van de grote Sint Janskerk in Gouda. Hij ontdekte er talloze geheimen achter de gebrandschilderde Glazen en legt de blijde boodschap uit van Glas tot Glas. Maurits schildert ook met woorden. Zijn eerste boek, het Geheim van Erasmus, kwam tot stand in 2006 en onlangs verscheen ‘Kosterlijke Ontdekkingen’. Deze boeken worden gratis gesigneerd op deze avond. Het Israël Producten Centrum is met een tafel van typische producten uit Israël en de wijnproeverij van Israëlische wijnen. Sjaloom!

Advertisements