Vr. 4-5: Herdenking Joodse stadgenoten Gouda

Gouda – In verband met de jaarlijkse dodenherdenking worden in Gouda op vrijdag 4 mei twee bijeenkomsten gehouden ter gedachtenis van de omgebrachte Joodse stadgenoten. Om 18.25 uur belegt de Stichting Tsedaka een herdenking bij de voormalige synagoge aan de Turfmarkt 23, nu het kerkgebouw van de Vrije Evangelische Gemeente. Daarna, om 19.10 uur, houdt de Stichting Gouds Metaheerhuis een korte plechtigheid bij het Metaheerhuis achter gebouw De Haven, Oosthaven 31.

Het Metaheerhuis is ingericht als gedenkplaats voor alle Joodse inwoners van Gouda die tijdens de bezettingsjaren om het leven zijn gebracht. De namenlijst bevat nu 387 namen van Goudse inwoners die vermoord zijn door de nazi’s. Er worden twee maal twaalf namen van deze lijst gelezen, gevolgd door het zeggen van kaddisj, de heiliging van Gods Naam.

Vervolgens kan men om half acht meelopen met de Stille Tocht, die dan richting Markt gaat. Bij het Joodse Poortje, het monument aan de Jeruzalemstraat, zal door het bestuur van de Stichting Gouds Metaheerhuis een bloemstuk worden gelegd dat is betaald uit een legaat van wijlen mevrouw Meijer-Teixeira de Mattos, de laatste directrice van het vroegere Joodse bejaardentehuis in Gouda.

Advertisements

Voor meer informatie: info@goudsmetaheerhuis.nl

Uw evenement ook op de lokale nieuwssite GoudaFM?
Mail uw evenement naar redactie@degouda.nl

04-05-2018 11:55