Verduurzaming Filmhuis: wel onderzoek, geen maatregelen

© Google Streetview

De gemeente Gouda heeft onderzoek laten doen naar de verduurzaming van het Filmhuis-gebouw aan de Lethmaestraat. De zestien aanbevelingen die daarin zijn gedaan, heeft zij naast zich neergelegd. Een vrijwilliger van het Filmhuis heeft dat laten weten na het bijwonen van een presentatie over het onderzoek.

Men liet adviesbureau Royal HaskoningDHV onderzoek doen voor een bedrag van naar verluid 10.000 euro. Het bureau kwam met zestien aanbevelingen om het pand duurzamer te maken, waarvan de gemeente geen enkele besloot uit te voeren. De Filmhuis-vrijwilliger was geschokt over die manier van werken.

Inventariseren

De gemeente Gouda schrijft op haar website dat zij in haar gebouwen volgend jaar ‘een reductie van minimaal 20% energie en 25% CO2-uitstoot [wil] realiseren’. Dit ziet zij als een tussenstap om ‘energie- en CO2-neutraal te zijn in 2040’. In dit teken laat zij momenteel 32 gebouwen inventariseren op de mogelijkheden.

Reactie gemeente

In een reactie schrijft de gemeente dat ´eerst prioriteit [wordt] gegeven aan de
duurzaamheidsmaatregelen die samenhangen met de 5 showcases (o.a. Schouwburg,
Kinderboerderij en Garenspinnerij)’. In 2020 wordt er dan besloten over panden zoals het Filmhuis. Er wordt gekeken naar de uitvoerbaarheid en het rendement, en naar de toekomstplannen, legt zij verder uit. ‘Eventuele keuzes over investeringen in het huidige pand hangen daar ook direct mee samen’.

Oud pand

Uitvoerbaarheid en rendement zijn ook zaken die het Filmhuis zelf noemt. Het oude pand zou niet gemakkelijk aan te passen zijn, waardoor maatregelen minder rendabel zijn. De gemeente Gouda scoort op duurzaamheid een 5,4, iets onder het landelijke gemiddelde van 5,8 (gdindex).

 

Advertisements

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?

Mail het ons via redactie@degouda.nl

 

Download nu deGouda App voor iOS en Android

 

15-10-2019 16:17