Tweede leven voor de Noorderzon

Er heerst weer bedrijvigheid in voormalig wijkcentrum de Noorderzon. Het Leger des Heils heeft hier (na een grondige verbouwing) zijn intrek in genomen. Nu is er een winkeltje voor tweedehands kleding, er zijn inloopochtenden en –middagen, een seniorenclub en gezamenlijke maaltijden. Er komen meer activiteiten, afhankelijk van waaraan de buurt behoefte heeft, vertelt majoor Nel Blom die eindverantwoordelijk is voor de Noorderzon. Op 28 mei wordt het gebouw officieel geopend en op 3 juni is er van 16.00 tot 20.00 uur open huis.

Open huis is het hier eigenlijk altijd. Op de dinsdagmorgen van ons bezoek is de kledingwinkel open en regelmatig komen mensen kijken of er iets voor hen bij zit. Jassen, jurken, schoenen, kinderkleding, sieraden. Er is van alles. Wie wil passen, kan gebruik maken van een echte paskamer. De kledingwinkel is nieuw; op de vorige locatie, aan de Turfmarkt, was die er nog niet.

‘De Noorderzon is geen opvangcentrum’
De verhuizing van de Turfmarkt naar de Noorderzon aan de Johan de Wittlaan 31 betekende een hele overgang voor de mensen van het Goudse Leger. Ongeveer negentig jaar maakten ze gebruik van het monumentale pand in de binnenstad. Dit gebouw werd te groot, te onpraktisch ook. Daarom werd gezocht naar een nieuwe locatie voor de zondagse diensten waar zo’n vijftig mensen komen en voor de vele doordeweekse activiteiten. De Noorderzon bleek een prima plek. Er was wel sprake van enige aarzeling in de buurt, merkte majoor Blom. Sommige buurtbewoners waren bang dat de aanwezigheid van het Leger des Heils verslaafden en daklozen zou aantrekken. Maar dat is niet de bedoeling, verzekert Nel Blom. “We zijn geen opvangcentrum. Daar hebben we het pand aan de IJssellaan voor. Als ze hier binnen komen, verwijzen we hen door.”

Advertisements

Vrijwilligers
Vanuit dit gebouw zetten zo’n vijftien vaste vrijwilligers (van binnen en buiten het Leger) zich in voor de buurtbewoners. In de praktijk zijn dat vooral de senioren. Aan de inloopdagen, de seniorenclub en de gezamenlijke maaltijden bestaat veel behoefte. “We bieden een moment van ontmoeting, even een onderbreking in hun dagelijks leven.”