Twee Goudse scholen doen mee aan Battle of the Beach

Gouda/Noordwijk – Het strand bij Langevelderslag in Noordwijk is op dinsdag 12 juni het leslokaal voor ruim vierhonderd kinderen uit Noord-Holland, Utrecht en Zuid-Holland. Tijdens deze vijfde editie van de Battle of the Beach strijden kinderen uit groepen 6 en 7 voor de Battle of the Beach trofee. Wie maakt het sterkste zandkasteel dat het langste standhoudt tegen de opkomende vloed? De Battle of the Beach laat kinderen ervaren hoe belangrijk de bescherming tegen ons water is. OBS de Kas en de Koningin Wilhelminaschool uit Gouda doen dit jaar mee aan de Battle.

Kinderen zijn zich er vaak niet van bewust dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt en dat we ons met dijken beschermen tegen water. Maar liefst zestig procent van Nederland kan overstromen. Door op een sportieve en educatieve manier uit te leggen hoe de bescherming tegen het water ‘werkt’, willen waterschappen en bedrijven uit de watersector zoals Van Oord, kinderen bewust maken van het leven onder de zeespiegel. De Battle of the Beach wordt georganiseerd door het hoogheemraadschap van Rijnland, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht, en Waterschap Scheldestromen. Internationale waterbouwer Van Oord is hoofdsponsor van het evenement.

Gastlessen

Alle leerlingen krijgen voorafgaand aan de Battle een gastles op school van een medewerker van het waterschap. Daarna brengen zij bij de Battle op het strand in de praktijk wat ze hebben geleerd; bouwen hun eigen waterkering en gaan zelf de strijd aan met het water. De kinderen krijgen één uur de tijd om het sterkste bouwwerk te maken. Daarna is het wachten welk zandkasteel het langst bestand is tegen het water.

De Nederlandse watersector is continu bezig met het beschermen van ons land tegen water. Een onderdeel daarvan is het verstevigen en onderhouden van waterkeringen zoals duinen, dijken, kaden, dammen en andere waterwerken zoals de Deltawerken en de Afsluitdijk. Voldoen ze nog, wat kan er beter en innovatiever en hoe zijn we ook in de toekomst beschermd tegen water? Het klimaat verandert, soms hebben we te veel en soms te weinig water, de weersomstandigheden veranderen. We zijn nooit klaar met het ‘werken’ aan water.

Voor veel mensen is waterveiligheid vanzelfsprekend. De Battle of the Beach laat goed zien dat de kracht van het water groot is en dat een groter waterbewustzijn in Nederland hard nodig is. Door middel van deze wedstrijdervaring en het demonstreren van diverse practica, worden kinderen betrokken bij de belangrijke vraagstukken binnen het waterwerkveld. Meer informatie op www.battleofthebeach.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda app voor iOS en Android
11-06-2018 16:03

Advertisements