Turnen: Turnster TOOS wordt 3e in Amsterdam

Daphne Spruytenburg van Dans- en Turnvereniging TOOS heeft tijdens de districtswedstrijd in Amsterdam brons behaald. Ze plaatste zich bovendien voor de landelijke kwartfinale voor het bondskampioenschap van de KNGU, in Waddinxveen. Ook de drie andere deelnemers van TOOS, Sabrina Saddoug, Lotte Janssen en Angelica Oudenaarden, gaan een ronde verder.
Lotte Janssen turnde in de eerste wedstrijd in de categorie Junior C, tweede divisie. Ze turnde een goede, constante wedstrijd. Ze liet bij sprong voor het eerst in een wedstrijd een dubbele salto zien, dit element werd beloond met een 12.600. Op sprong eindigde ze dan ook als 4e en op brug als 5e. In de meerkamp eindigde ze op de 14e plaats, met een puntentotaal van 40.550. Dat was maar liefst 4 punten meer dan het minimum aantal punten dat nodig was, om door te gaan naar de landelijke kwartfinale.
Sabrina Saddoug deed mee in dezelfde categorie. Ze haalde haar hoogste score (een 11.650) op het onderdeel sprong. Haar brugoefening werd niet hoog beoordeeld, maar dat gold voor alle deelnemers, de jury bleek op dit onderdeel behoorlijk streng. Op vloer had de turnster pech; ze verloor tijdens haar oefening haar bril en liet daardoor wat punten liggen. Over de hele wedstrijd behaalde ze 38,300 punten. Daarmee is ze ruimschoots door naar de volgende ronde.
Tijdens dezelfde wedstrijd (en in dezelfde categorie) liet Daphne Spruytenburg een goede oefening zien op balk, vrijwel zonder wiebels. Op sprong liet ze voor het eerst een Tsukahara zien, een lastig sprongelement, dat werd beloond met een 12.570. Haar vloeroefening verliep probleemloos en was goed voor een 11.100. Haar puntentotaal van 45.570 bezorgde haar de 3e plaats, in een deelnemersveld van 28 turnsters.
In de wedstrijd daarna was Angelica Oudenaarden aan zet, in de categorie senior 2e divisie. Na een jaar geen wedstrijden door een polsbreuk had ze erg veel zin in haar eerste wedstrijd. Haar sprong ging prima, daar haalde ze een 12.350. Bij balk viel ze helaas twee keer van het toestel, wat haar twee volle punten kostte. Daarna was de hoop gevestigd op vloer. Maar na een halve minuut begon de muziek per ongeluk opnieuw. De turnster raakte hierdoor van haar a propos en had wat moeite om zich te herpakken. Haar vloeroefening leverde uiteindelijk een 10.000 op. Met in totaal 38.975 punten stroomt ook zij door naar de volgende ronde.
De vier turnsters zullen op 14 en 15 maart opnieuw laten zien wat ze waard zijn, tijdens de kwartfinale turnen dames in Waddinxveen. In dit weekend komen naar verwachting ook turnsters uit de eredivisie naar Waddinxveen; zij kunnen zich dan kwalificeren voor het EK.