Terrein Koudasfalt nog niet verkocht

Het terrein van de voormalige asfaltcentrale aan de Hollandsche IJssel staat te koop. Vorige week debatteerde het College over dit onderwerp en sprak uit het terrein niet te willen kopen. Voorstanders van de aankoop staken direct de koppen bij elkaar, schreven een brief en zetten vrijdag 6 maart een petitie online. Binnen een paar dagen was deze ruim driehonderd keer getekend en gonsden de ideeën door Gouda. Mede-initiatiefnemer van de petitie, Peterpaul Kloosterman: “Officieel moet het besluit voor half maart vallen, maar officieus weten we dat er ruimte ligt.”

koudasfalt 1

Kloosterman: ”Op dit moment is de bestemming van het terrein ‘Bedrijf’, meer in het bijzonder ‘Asfaltcentrale’. Deze bestemming betekent dat een eventuele koper van dit terrein er opnieuw een (industrieel) bedrijf kan vestigen. Dat zou betekenen dat de aanblik van het Goudse waterfront nog steeds wordt ontsierd door een bedrijventerrein. De gemeente heeft nu de kans om deze 30.000 vierkante meter aan te kopen en zo de gehele Goudse bevolking en de inwoners van onze buurgemeente Krimpenerwaard te vrijwaren van een nieuwe periode van tientallen jaren (horizon)vervuiling.” De groep Gouwenaars die zich inzet voor de aankoop zit vol ideeën. “We kunnen er een festivalterrein van maken of een soortgelijk project als we nu hebben bij het Pauzelandschap. Het zou een mooie toeristisch-recreatieve functie kunnen krijgen als toegangspoort van onze gemeente.”

Advertisements

koudasfalt 3

Innovatief burgerschap

Dat de grond vervuild is, hoeft volgens Kloosterman geen probleem te zijn, zolang er niet op wordt gebouwd. “Er zijn meerdere scenario’s die aangeven dat de vervuiling kan worden ingesloten zonder gevaar voor de volksgezondheid. KWS heeft aangegeven het terrein leeg (wel met behoud van ‘de Lange Arm’) en geasfalteerd op te willen leveren. Dit brengt Gouda een multifunctioneel terrein op een onovertroffen locatie, waar niet alleen lokale, maar ook regionale partijen profijt van kunnen hebben. Het soort bedrijven, evenementen en initiatieven die gebruik kunnen maken van een dergelijke locatie zouden bedrijvigheid en werkgelegenheid kunnen opleveren.” Kloosterman wacht nog op een reactie en hoopt alsnog met de gemeente om de tafel te kunnen. “Wij zijn zelf geen partij die het zou kunnen kopen. Maar dit is nou een typisch voorbeeld van innovatief burgerschap dat het nieuwe College zo aanmoedigde tijdens haar aanstelling.” Zie voor meer informatie

http://petities.nl/petitie/maak-goudasfalt-van-koudasfalt

 

Door Bonnie van Doorn