Tentoonstelling "Uitgelezen" in Museum Gouda geopend

Zondag 15 februari is de nieuwe tentoonstelling “Uitgelezen: Over boekdrukkunst, boeken en lezen” geopend. De tentoonstelling is te bezoeken van 17 februari tot en met 17 mei 2015 in Museum Gouda.

De tentoonstelling start bij de betekenis van boekdrukker Gerard Leeu uit Gouda in de 15e eeuw. Leeu drukte voor een niet-geleerd burgerpubliek. Vervolgens stapt de bezoeker naar de 16e en 17e eeuw, toen de librijemeesters bepaalden wat wel en wat niet werd toegelaten tot de canon. Daarna komen de lezers en vooral lezeressen uit de 19e eeuw aan bod: een selectie van de allermooiste schilderijen uit het openbaar kunstbezit. Tot slot maken we de sprong naar de 21e eeuw en zullen de stelling verdedigen: ”De toekomst is aan het fraai vormgegeven boek”.

De tentoonstelling wordt ingericht door vier gastcuratoren. Op de tentoonstelling zijn schilderijen te zien van lezende personages, waaronder de gezusters Arntzenius (volgens Maarten van Rossum het mooiste schilderij van Nederland) en Sjaantje (volgens Vind Magazine het mooiste naakt van Nederland). Ook zijn er tijdens de tentoonstelling de dertig best vorm gegeven boeken van deze eeuw te zien, geselecteerd door een deskundige jury. Kunstenaar Lynne Leegte participeert in de tentoonstelling met een boek van alabaster. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie ‘Vernieuwing en verrassing – de vroege boekdrukkunst in Gouda’, geschreven door Jan Willem Klein.

Advertisements

De tentoonstelling wordt voorbereid in samenwerking met Museum Meermanno | Huis van het boek, Streekarchief Midden Holland, Drukkerswerkplaats, Bibliotheek Gouda en de Stichting Best Verzorgde Boeken. Ten tijde van deze tentoonstelling in Museum Gouda toont Museum Meermanno | Huis van het Boek zestien van de meest bijzondere incunabelen van Leeu uit eigen collectie.

Voor meer informatie, http://dekrantvangouda.nl/uitgelezen-een-tentoonstelling-boekdrukkunst-boeken-en-lezen

of ga naar de website van Museum Gouda: http://www.museumgouda.nl