SPORT•GOUDA start met valpreventietraining

Careful senior wife taking care of husband falling dawn

Gouda – Bewegen is belangrijk voor lichaam en geest, zeker voor ouderen. Naast de invloed op motorische vaardigheden is ook het sociale element van bewegen erg belangrijk. In Gouda is zo’n 20% van de inwoners ouder dan 65 jaar en dit aantal neemt met de jaren alleen maar toe. Het is dus van groot belang dat deze leeftijdsgroep mobiel blijft. Angst na een (bijna) val maakt mensen onzeker. Door ouderen over valangst heen te helpen wordt een belangrijke drempel om aan beweegactiviteiten deel te nemen weggenomen. SPORT•GOUDA speelt hierop in en biedt vanaf 4 maart 2020, samen met Goudse zorgaanbieders, een speciale training aan om het vallen door ouderen te voorkomen. Een inloop-informatiebijeenkomst wordt gehouden op donderdag 27 februari van 12:30-14:30 uur in de nieuwe sporthal aan Tobbepad 2.

 Valangst
Vaak durven ouderen niet deel te nemen aan beweegactiviteiten uit angst om te vallen. Een (bijna) val veroorzaakt onzekerheid en spanning, waardoor bepaalde situaties of activiteiten vermeden worden. Met als gevolg een sociaal isolement. Nederland vergrijst en vallen wordt, zo ook in Gouda, hierdoor een steeds groter probleem. SPORT•GOUDA start daarom met de valpreventietraining ‘Stevig op de been’ om ouderen mobiel en in beweging te houden.

Valpreventie
SPORT•GOUDA start per 4 maart 2020 met een eerste 6 weekse training ‘Stevig op de been’ in samenwerking met Goudse zorgaanbieders, waaronder fysiotherapeut Fysiovisiq. Het doel van ‘Stevig op de been’ is het voorkomen van valongelukken bij ouderen. Deelnemers leren tijdens de training onder andere de risicofactoren in te schatten en te vermijden. De training zorgt voor verbetering van de algehele conditie en mobiliteit. Tenslotte wordt er gewerkt aan meer zelfvertrouwen, ontspanning en afname van valangst bij de deelnemers. De training is bedoeld voor ouderen die zelfstandig wonen, vitaal fit en geestelijk gezond zijn. ‘Stevig op de been’ is een opstaptraining van 6 keer. Na de training zijn de deelnemers in staat om zich aan te sluiten bij reguliere beweegactiviteiten, zoals de Vitaal 55+ activiteiten van SPORT•GOUDA.

Advertisements

Informatiebijeenkomst en fitheidstest
Op donderdag 27 februari is er een informatiemoment over de valpreventietraining in de nieuwe sporthal aan Tobbepad 2 (naast het Groenhovenbad). Geïnteresseerden kunnen hier vragen stellen en alvast wat tips & tricks krijgen over valpreventie. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de fitheidstest. Men kan op donderdag 27 februari tussen 12:30 tot 14:30 uur gratis dit inloop evenement bezoeken.

Algemene informatie over valpreventietraining ‘Stevig op de been’

Data:              woensdag 4, 11, 18, 25 maart, 1, 8 april 2020

Tijd:                 09:00 – 10:00 uur

Adres:              nieuwe sporthal Tobbepad 2 Gouda

Kosten:           € 10,00 voor 6 keer

Voor wie:       ouderen (65+) die zelfstandig wonen, vitaal fit en geestelijk gezond zijn

Aanmelden:   via inschrijven@sportpuntgouda.nl of bel tel: 0182 590910.

  • Onder begeleiding van een beweegdocent en fysiotherapeut
  • Gratis koffie en thee na het bewegen

Voor meer informatie over de training ‘Stevig op de been’ of voor aanmelden kan men terecht bij Esther van Leeuwen, esther.vanleeuwen@sportpuntgouda.bl of tel: 0182 590910.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via
redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android

14-02-2020 13:00