Singelpark Gouda maakt Sint Mariewal groener

Gouda – Singelpark Gouda zet dinsdag 18 april de eerste stap naar het vergroenen van Gouda. Vandaag gaan de stenen op de Sint Mariewal in het centrum van de stad eruit, en op 29 april gaat de beplanting erin. Om dit te kunnen realiseren is de organisatie gestart met een crowdfunding campagne.

De Sint Mariewal is op dit moment vrijwel volledig verhard. Vanaf de brug wordt de blik nu vooral getrokken door de gevel met reclame. Pas verderop bij Verlorenkost is een grasstrook aanwezig met bomen. De mensen achter Singelpark Gouda vinden dat dit anders kan.

Eenvoudig ontwerp
Het ontwerp voor de Sint Mariewal is eenvoudig, omdat het om een beperkte ruimte gaat. Tegelijk is volgens Singelpark Gouda een krachtig gebaar nodig om te zorgen dat de groenstrook tegenwicht biedt aan de nadrukkelijk aanwezige roodstenen ruimte. Daarom kiest zij voor een beperkt materiaalgebruik: grijze band, een handvol kleine heesters/bomen en een assortiment van bloemrijke bodembedekkers in een eenduidig kleurenpalet, passend bij de bruine straatsteen en de rode gevelsteen. Het uiteindelijke ontwerp is aangepast op basis van de wensen die omwonenden en belangstellenden tijdens een workshop hebben aangegeven.

Advertisements

Streefbedrag
Op 29 april wil men de bomen en planten in de grond zetten. Dat betekent dat een week eerder de voorbereidende werkzaamheden moeten starten. Stenen eruit, grond erin. De bewoners zijn inmiddels ingelicht via twee inspraakavonden. Hoe eerder het streefbedrag (4500 euro) binnen is, hoe eerder de beplanting kan worden aangeschaft.

Groen aan het water
Singelpark Gouda is een stichting die zich sterk maakt voor een Singelpark rondom de binnenstad van Gouda. Een park voor alle Gouwenaars en haar bezoekers, om te kunnen genieten van aantrekkelijk groen aan het water.