Scouts poetsen Stolpersteine

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Gouda – Jonge scouts in de leeftijd van 11 tot 15 jaar van de Goudse scoutingclub Wilo maakten zaterdag 7 april alle Stolpersteine die in de stad liggen schoon. Het gaat om 222 gedenksteentjes voor Joodse Gouwenaars die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Die steentjes liggen al op 52 plekken in de stad. Het messing van de Stolpersteine verweert en het is goed als de steentjes soms wat opgepoetst worden.

In vijf groepen zwermden ze uit over de stad, na eerst de plaquettes met namen in het Metaheerhuisje te hebben gezien en aandachtig geluisterd te hebben naar het verhaal over deze mensen. Leen Blom van Centric had geholpen met een digitale kaart voor de scouts, mooi uitgevoerd door stagiair Mike Burghout. Een kaart met 59 Stolpersteine-adressen (de al bestaande locaties en ook alvast de zeven nieuwe adressen van aanstaande 24 april). In de legenda de adressen en het aantal Stolpersteine per adres.

9 april 1943

Met de poetsactie zijn ook de namen op de 56 Stolpersteine voor het voormalig Joods Bejaardentehuis op de Oosthaven weer leesbaarder. Op maandag 9 april is het vijfenzeventig jaar geleden, dat SS en politie de bewoners wegvoerden. Het was toen 9 april 1943. De bewoners hadden hun rugzakjes al ingepakt. Leo Vromans neef Bertus (27) en nicht Jacoba Keetje Meijer (20) die in het tehuis werkten, waren er bij. Zijn tante Saartje (72) ook.

Advertisements

Ies Cohen wiens vader er administrateur was, herdacht de bewoners vijf jaar geleden bij de Stolpersteineplaatsing in 2013. Hij noemde het “een schandaad waar ik geen woorden voor heb”. De bejaarde bewoners werden met auto’s naar de trein gevoerd, vandaar ging het via Rotterdam naar Westerbork. Tenslotte eindigde het leven van de meesten in Sobibor.

De poetsactie van de scouts was weer een gelegenheid om met jongeren over dit deel van de Goudse geschiedenis te praten. Oorlog is ver weg voor de meesten van deze nieuwe generatie, de Stolpersteine met namen brengen de geschiedenis en het belang van vrede en vrijheid dichterbij.

Wat het poetsen betreft, de Stichting Gouds Metaheerhuis kan alle hulp gebruiken om de messing Stolpersteine af en toe met wat koperpoets op te poetsen: “Vele handen maken licht werk, dus we houden ons aanbevolen voor uw hulp voor de toekomst.”

Stichting Gouds Metaheerhuis afd. Stolpersteine: www.goudsmetaheerhuis.nl, email: stolpersteinegouda@gmail.com.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

09-04-2018 09:58