Samenwerking gemeente Gouda, UWV en Lasopleiding Gouda waardevol voor werkzoekenden en metaalbedrijven

uwv

Gouda – Sinds begin 2019 werken gemeente Gouda, UWV en Lasopleiding Gouda samen aan een project om werkzoekenden op te leiden tot metaalbewerker/lasser. Het opleidingsproject is boven verwachting geslaagd. Alle deelnemers hebben met goed gevolg een NILpraktijkexamen MAG lassen afgelegd. Op dinsdag 2 april namen zij hun praktijkverklaring in ontvangst, die werd overhandigd door wethouder Michiel Bunnik van Economie en werkgelegenheid van gemeente Gouda.

Veel vraag naar lassers
“Dit opleidingsproject is een project dat er echt toe doet! De werkzoekende krijgt de kans om een nieuw talent bij zichzelf te ontdekken en zich daarin om te scholen”, aldus wethouder Michiel Bunnik. “Metaal- en constructiebedrijven helpen we hiermee aan nieuwe talenten.” Volgens een bekende vacaturesite zijn er alleen in Zuid-Holland al meer dan 400 vacatures beschikbaar voor lasprofessionals. Er is dus enorm veel vraag naar gediplomeerde lassers. Yvonne Olgers, hoofd opleidingen, van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) draagt dit project ook een warm hart toe: “Niemand is te oud om te leren. Het is fantastisch als je ook de mogelijkheid hebt om je om te scholen. En in het lassen zijn er nog volop mogelijkheden om je verder te ontwikkelen als professional.”

Het opleidingsproject
Begin januari kregen 6 gemotiveerde werkzoekenden de mogelijkheid om te worden opgeleid tot metaalbewerker/lasser. Ze kregen gedurende 13 weken, speciale lessen in metaalbewerking en lassen bij Lasopleiding Gouda. Daarnaast kregen ze, met behoud van uitkering, de mogelijkheid om 13 weken werkervaring op te doen bij een aantal metaal- en constructiebedrijven in de regio. Nezar Alouch is een van de deelnemers. Hij gaf aan de opleiding als zeer pittig te hebben ervaren. Toch heeft hij de smaak te pakken. “Ik wil hierna leren pijplassen”, liet hij weten. Wijnand Scholtens, directeur van Lasopleiding Gouda: “Als opleider verzorgen wij al langer omscholingscursussen, maar in zo’n project zie je pas hoeveel dat voor die betreffende mensen betekent. En het is goed voor de bedrijven die zitten te springen om personeel, om die op deze manier aan goede mensen te helpen.”

Dank aan alle betrokkenen
Het project was nooit gelukt zonder de inzet van alle betrokkenen. Grote dank gaat dan ook uit naar: de bedrijven Botau (Waddinxveen), Boere Machinefabriek (Waddinxveen), Kwakernaak (Waddinxveen) en Kortenoord (Gouda) die de deelnemers een praktijkervaringsplaats hebben aangeboden. Maar ook aan wethouder Michiel Bunnik die het belang ziet in dit project, Driss Habyby van gemeente Gouda en Marco Klerks van het UWV die de kar trekken. En tenslotte aan Wim Streng, docent en lasinstructeur van Lasopleiding Gouda, die de opleiding met hart en ziel heeft verzorgd.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android   

05-04-2019 12:10