Ruim 2.500 historische foto’s Zuid-Holland online

Gouda – Gedeputeerde Jeannette Baljeu heeft vandaag de website ‘Beelden van Vroeger’ gelanceerd. Op deze interactieve website maakt de provincie Zuid-Holland ruim 2.500 gedigitaliseerde glasnegatieven en vijftien historische films uit haar eigen archief toegankelijk en herbruikbaar. De gedigitaliseerde glasnegatieven uit de jaren ’40, ’50 en ’60 zijn nog niet eerder op grote schaal aan de buitenwereld getoond.

“Ik ben ontzettend blij dat we deze prachtige beelden met onze inwoners kunnen delen. De beelden illustreren het verhaal van Zuid-Holland en geven niet alleen inzicht in de historische werkzaamheden van de provincie, maar laten ook zien hoe sterk onze provincie is veranderd en gegroeid in de afgelopen decennia”, aldus gedeputeerde Jeannette Baljeu.

Bijzondere beelden

De onderwerpen van de bijzondere beelden variëren van Zuid-Hollandse landschappen en stadsgezichten, wegaanleg en Statenvergaderingen tot de herstelwerkzaamheden van de Watersnoodramp. Daarnaast heeft de provincie een aantal oude films gedigitaliseerd die een mooi tijdsbeeld van de wederopbouwperiode geven. “De beelden geven weer hoe Zuid-Holland leeft met, en soms tegen water. Maar ook hoe de Zuid-Hollandse steden de afgelopen decennia zijn ontwikkeld tot levendige en bedrijvige gebieden”, aldus gedeputeerde Baljeu.

Openbaar voor iedereen

De beelden kunnen door alle geïnteresseerden bekeken, gedeeld, gedownload en hergebruikt worden. Door het materiaal aan te bieden in open data-format is het voor iedereen mogelijk deze te gebruiken voor eigen toepassingen, zoals websites en apps. Ook kunnen bezoekers van de website binnenkort informatie over de beelden toevoegen wanneer zij bijvoorbeeld de locatie of de personen op de foto herkennen. De glasnegatieven vormen samen met de oude films de eerste greep materiaal uit het provinciale archief dat als open data, dus zonder beperkingen, wordt aangeboden.

Alphen aan den Rijn

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

19-04-2018 15:48