Ronald Hertog naar Rio

Goudse paralympisch atleet Ronald Hertog (26) pakte vorige week zilver op het WK atletiek in Doha (Qatar). Hiermee wint hij bovendien een ticket voor het onderdeel verspringen op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Bij thuiskomst blikt de atleet terug op een lang maar goed seizoen. “Dit is mijn beste seizoen ooit”.

“In Doha heb ik het maximale er uit gehaald. Het was geen makkelijke wedstrijd. Op zich waren de omstandigheden prima, maar ik had moeite met mijn timing in de sprong. Pas toen een Duitse jongen me voorbij sprong, kreeg ik het weer te pakken.” Zijn sprong van 7.26 kwam niet in de buurt van Markus Rehm die een wereldrecord pakte met 8.40 meter. “Hij is op dit moment onverslaanbaar, dus het zilver was het hoogst haalbare.” Hertog had in juli dit jaar met zijn sprong van 7.47 meter op het NK al het limiet gehaald voor de Paralympische Spelen, maar dan ben je afhankelijk van het aantal plaatsen dat de IPC (International Paralympic Committee) toewijst. Met zilver op het WK, is zijn deelname veiliggesteld. De Goudse atleet kwam ook uit op de honderd meter. Hier eindigde hij op de tiende plek.” Het was verre van mijn pr, maar het was voor mij een top race. Ik heb precies gedaan wat we hadden getraind. Dat de tijd lager uit viel, kwam door de tegenwind.”

EK
De Gouwenaar gaat nu vooral uitrusten en bijkomen van een lang, maar zeer succesvol seizoen. “Dit seizoen was fantastisch. Het begon al met mijn pr van 7.53 aan het begin van het seizoen, gevolgd door het Nederlands kampioenschap bij de valide atleten. Het zilver op het WK is een mooie afsluiting. Nu pak ik mijn vakantie en dan zullen we met de wintertrainingen straks verder gaan bouwen van waar we gebleven zijn. Waarbij de focus uiteraard op Rio ligt. We kijken welke wedstrijden in het trainingsschema passen. Ik doe in ieder geval mee aan de demonstratiewedstrijd op het EK in Amsterdam in juli 2016. Maar nu houd ik eerst drie weken rust.”