Primula, Woonplant van de maand februari

Nog even en dan is het weer zover: de lente! De Primula past prima bij dat blijde vooruitzicht, want deze woonplant is het voorjaar in een potje met haar bonte bloemen en heldergroene maar stevige blaadjes.

Uithangbord voor de lente
Kijk naar de Primula – officieel Primula Obconica – en voor je het weet zing je spontaan een liedje of fluit je een vrolijk deuntje. Deze vaste voorjaarsbloeier bloeit uitbundig in een tal van kleuren en is daarmee uithangbord voor de lente. Ook handig: de Primula is zowel een woonplant (Primula Obconica) als een tuinplant (Primula Vulgaris), want zelfs bij temperaturen tot 12 °C staat ze in bloei.

Primula als huisgenoot
De Primula is een ware licht liefhebber, maar pas op met direct zonlicht. Dat geldt ook voor vocht: ze houdt ervan, maar niet te veel. Een schaal met grint biedt dan uitkomst. Let goed op de dode bloemetjes, als je die wegplukt blijft ze maar bloeien.

Advertisements

Op grote hoogte
Wilde Primula’s komen vaak voor in de bergen van het noordelijk halfrond, waarvan zo’n 15 soorten in de Europese Alpen. In het laagland zijn Primula’s vaak geel omdat ze bestoven worden door bijen. Hoe hoger de Primula klimt, hoe meer kleuren je tegenkomt. Dit komt omdat in de hoger gelegen gebieden de vlinder voor de bestuiving zorgt.