Open huis Goudse Vrijmetselaars

Gouda – Aanstaande zaterdag 8 september is de jaarlijkse Dag van de Vrijmetselarij. Deze dag valt altijd samen met de Open Monumentendag. Niet veel mensen weten wat achter de meestal gesloten deuren van Logegebouwen gebeurt. Maar zaterdag is daarover meer te zien en te horen als diezelfde deuren een dag wijd openstaan. Het Gouds Logegebouw staat aan de Nicolaas Beetsstraat 2, in Korte Akkeren, tegenover de PLUS-supermarkt. De mannenloge ‘De Waare Broedertrouw’, de vrouwenloge ‘De Waterspiegel’ en de gemengde loge ‘Pythagoras’ zullen de bezoekers graag ontvangen. Zij laten de bezoekers zien en horen wat de vrijmetselarij te bieden heeft.

Het thema is dit jaar ‘In Europa’; hetzelfde als dat van de Open Monumentendag. Vrijmetselarij heeft zich in ruim 300 jaar eerst over heel Europa verspreid en is vervolgens ook in de rest van de wereld terecht gekomen. Internationaal zijn er over er weer veel contacten. De Goudse vrijmetselaarsloge ‘De Waare Broedertrouw’ heeft regelmatig uitwisselingen met de loge ‘Prinz von Preussen zu den drei Schwertern’ uit Solingen (D). Binnen Europa zijn er interessante verschillen. De broederschap staat echter steeds voorop, ongeacht de herkomst en achtergrond van de vrijmetselaar.

Engelse en Schotse bouwcorporaties

De vrijmetselarij kent haar oorsprong in de Engelse en Schotse bouwcorporaties van de late middeleeuwen, waarin de diverse ambachten, nodig bij de bouw van onder meer kathedralen, in opeenvolgende graden van ervaring en complexiteit (leerling, gezel en meester) werden geleerd en uitgevoerd. In de loop der tijden ontstonden uit die bouwcorporaties steeds meer gezelschappen (loges) waarin het accent kwam te liggen op geestelijke activiteiten.

Als beginpunt van de tegenwoordige organisatievorm wordt algemeen beschouwd het besluit tot samenwerking van een aantal Londense loges in 1717. De eerste loge in Nederland werd in 1734 in Den Haag opgericht door de Franse kok van de Engelse ambassadeur, samen met een aantal andere Fransen die toen in Den Haag werkten. De Nederlandse vrijmetselarij bevat dientengevolge nog steeds nogal wat elementen van Franse herkomst. Maar ook de Engelse invloed is aanzienlijk.

De huidige vrijmetselarij biedt zoekende mensen in een vertrouwde omgeving een zingevingsmethode die met behulp van rituelen en symbolen leidt tot zelfontplooiing en broederschap en daardoor tot een betere samenleving.
‘De Waare Broedertrouw’ (1801 opgericht) is de oudste nog bestaande vereniging in Gouda. Behalve die loge voor mannen zijn in het gebouw tegenwoordig ook de jongere gemengde vrijmetselarij (‘Pythagoras’, 1915) en de vrijmetselarij voor vrouwen (‘De Waterspiegel’, 2015) gevestigd.

Presentaties en rondleidingen

Op 8 september zullen diverse symbolen worden getoond en worden er demonstraties van de werkwijze gegeven om 11.00, 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Voorts zijn er de hele dag presentaties, rondleidingen door het gebouw en kan er worden gesproken met zowel mannelijke als vrouwelijke vrijmetselaars. Het gebouw is open van 10.00 tot 17.00 uur.

Ruwe steen

Vrijmetselaren leren zichzelf zien als een ruwe steen. Daaraan moeten je net zo lang werken tot er een kubusvormige bouwsteen uit ontstaat, als symbool van het betere in jezelf. Daarna moeten je op weg om die bouwsteen samen met andere menselijke bouwstenen in te passen in het gebouw van een betere wereld. Het oude gezegde: ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’, past dus goed bij de vrijmetselarij. In loges vinden de leden de inspiratie voor hun dagelijks bestaan; zij ervaren in de loge broederschap en verdieping. Het gezelligheidsaspect wordt daarbij zeker niet vergeten.

Wie zaterdag het logegebouw bezoekt zal ontdekken dat de vrijmetselarij veel minder geheimzinnig is dan meestal wordt gedacht. Meer informatie: www.goudse-vrijmetselarij.nl

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
03-09-2018 14:13