Onderscheiding voor burgemeester Bonthuis (Schoonhoven)

André Bonthuis is ter gelegenheid van zijn afscheid als burgemeester van Schoonhoven en zijn pensionering benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de bijbehorende versierselen op 12 december 2014 opgespeld door Jaap Smit, commissaris van de Koning in Zuid-Holland.

André Bonthuis is in vier Zuid-Hollandse gemeenten burgemeester geweest. Hij begon in Moordrecht in 1987 en stapte in 1995 over naar buurgemeente Nieuwerkerk aan den IJssel. In 2010 werd hij waarnemend burgemeester van fusiegemeente Zuidplas, waarin Nieuwerkerk aan den IJssel, Moordrecht en Zevenhuizen-Moerkapelle samen gingen. Daarna volgde zijn benoeming tot waarnemend burgemeester van de stad Schoonhoven. Deze gemeente gaat per 1 januari 2015 op in de gemeente Krimpenerwaard. Op dat moment gaat André Bonthuis met pensioen.
Bonthuis kreeg het lintje, vanwege zijn uitstekende staat van dienst als burgemeester en ook voor zijn vele bestuurlijke en maatschappelijke nevenactiviteiten. Jaap Smit prees de decorandus voor zijn voorbeeldige loopbaan en zijn authentieke manier van werken. “Burgemeester Bonthuis was goed in teambuilding – in bestuurderstaal vaak verbinden genoemd – en voor hem heeft steeds gegolden: afspraak is afspraak. Verder is hij nooit bang geweest zijn nek uit te steken en discussies aan te gaan. Die manier van werken heeft Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuidplas en Schoonhoven verder gebracht.”

A.F. (André) Bonthuis (Almelo, Schiedam, 21 januari 1949) startte zijn loopbaan als journalist. Hij vervulde ook enkele marketing- en managemenfuncties. In 1981 werd hij wethouder te Hellendoorn, namens de PvdA. Vanaf 1987 was hij burgemeester.

Advertisements