Nieuw glas in lood raam in Sint-Janskerk

Kunstenaar en glazenier Marc Mulders zal in 2015 een gebrandschilderd glas voor in de Sint-Janskerk ontwerpen.
Dit Erasmusraam zal in 2016 worden onthuld ter gelegenheid van het Gouds Erasmusjaar.

Op 5 februari 2015 ondertekenden Museum Gouda en de Sint-Janskerk een prestigieuze opdracht voor Marc Mulders: voeg een nieuw glas toe aan de wereldberoemde Goudse Glazen. Dit nieuwe glas wordt opgedragen aan Erasmus. In 2016 is het 500 jaar geleden dat Erasmus zijn Novum Instrumentum publiceerde.

Erasmus groeide als kind op in Gouda en studeerde er in klooster Stein. Alle reden voor Gouda om in 2016 heel veel aandacht aan Erasmus te besteden. Hetzelfde zal gebeuren in Bazel, de stad waar Erasmus in 1536 overleed.

Advertisements

Museum Gouda heeft het initiatief genomen om een Erasmusraam te laten ontwerpen. Dit initiatief viel in goede aarde bij het college van kerkrentmeesters van de Sint-Janskerk. Samen selecteerden zij de kunstenaar Marc Mulders. Marc Mulders is bekend vanwege zijn gebrandschilderd glas in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en de Sint Jan in ’s Hertogenbosch.

Marc Mulders heeft een voorstudie voor een Erasmusraam gemaakt, een eigentijdse vidimus. Deze voorstudie voldoet geheel aan de eisen die museum en kerk aan het ontwerp stellen: het Erasmusraam moet zich goed voegen in het bestaande ensemble van gebrandschilderde ramen in de kerk. Daarbij zal het niet gaan om het uiterlijk van Erasmus, maar om zijn gedachtengoed. Zoals Johan Huizinga schreef: ”de innig oprechte prediker van die algemene zachtmoedigheid, die de wereld nog zo bitter nodig heeft.”

Het Erasmusraam wordt 7,5 meter hoog en 4,5 meter breed.
Het ontwerp zal worden uitgevoerd in 50 stuks nieuw glas in lood panelen.
Glas Bewerkingsbedrijf Brabant zal het Erasmusraam monteren.
Het Erasmusraam komt in de plaats van een van de Mozaïekglazen.
Het Erasmusraam zal op 5 februari 2016 worden onthuld.

Citaat Marc Mulders: ”Ik ben zeer vereerd met de opdracht. Ik wil met het binnenvallend licht een nieuwe ruimtelijkheid schilderen; geen strijdlied, maar een genereus lied van tolerantie, vergeving en gastvrijheid; verbeeld in een abstract patroon van licht schakeringen, kleurnevels en lichtflitsen. Een sterrenhemel zal het hart van het Erasmusraam zijn. Daarin komen de kleuren die bepalend zijn voor de Goudse ramen; zilvergeel, goudrose, hemelsblauw; het atmosferisch perspectief. Het aardse element wordt gevormd door de doornen, “per aspera ad astra”, het Wapen van Gouda dat ook is opgenomen in het Bevrijdingsglas en het Statenglas. En ook de pauw is een aards element, voor mij een motief van hoop.”