Muziekfabriek Rollingsticks: ‘Muziekplezier: dáár doen we het voor!’

SAMSUNG CSC

Afgelopen augustus riep ‘de Slagwerkkrant’ de Goudse Muziekfabriek Rollingsticks uit tot de beste Drumschool van Nederland en België. Eigenaar Patrick Wognum werd beloond met een award bij de 34e editie van de Slagwerkkrant Poll in de categorie ‘Drumschool van het jaar’. Niet alleen zijn fabriek, ook hijzelf viel in de prijzen: Patrick werd verkozen als tweede beste drumdocent. Het enthousiasme spat ervan af als hij over zijn passie vertelt.

“Van jongs af aan houd ik me al bezig met muziek. Het begon met trommelen op emmers, daarna bij muziekverenigingen, daarna bij verschillende bands. Uiteindelijk heb ik lesgegeven op muziekscholen en invalsklussen gedaan bij bekende producties.” Patrick heeft dus niet alleen het conservatorium afgerond, maar ook veel ervaring opgedaan voor hij voor zichzelf begon. “Ik besta nu 12,5 jaar als Drumschool Rollingsticks. In 2018 zette ik Muziekfabriek Rollingsticks op waar de drumschool in opgegaan is.”

Je kunt bij Rollingsticks terecht voor onder andere drum-, dj-, zang-, gitaar- en pianolessen (zowel groeps- als privélessen), muzikale feesten, bandcoaching en beeld- en geluidopnames. De lessen zijn voor alle leeftijden, van jong tot oud. Patrick geeft zelf drum- en percussieles en bandcoaching. Voor de andere onderdelen zijn er andere docenten.

Advertisements

“Ik speel zelf ook gitaar, bas en toetsen, omdat je als baas van een muziekfabriek met goede docenten om je heen wel moet weten wat voor akkoorden er allemaal zijn en dergelijke; daar kan ik natuurlijk niet in achterlopen.”
“Elke les is anders: het kan zijn dat ze alleen drummen of dat we met elkaar ook een liedje uitschrijven dat we nog niet hebben voorbereid. We trainen leerlingen ook heel goed in gehoor en je merkt dat degenen die al jaren op drummen zitten ook snel horen wat gespeeld wordt: te gek! Bij ons wordt er niet uit een lesboek gewerkt maar we bedenken onze lessen zelf om de leerlingen zo veel mogelijk uit te dagen.”

“Ik vind het belangrijk om mensen het gevoel te geven dat ze echt gewaardeerd worden: leerlingen zichzelf laten zijn, staat bij ons op nummer één. Daarnaast gaat het natuurlijk ook om de kwaliteit van onze lessen: we verwachten veel van leerlingen, maar we kijken ook heel goed naar wie de persoon is en wat we er maximaal uit kunnen halen. Iedere leerling kan op zijn of haar eigen tempo leren en wordt gezien in zijn of haar talent.”

Op vrijdagmiddag is Patrick ook muziekdocent bij GSG Het Segment, een school voor onder andere praktijkonderwijs. “Dat is super leuk om te doen; je werkt met jongeren die echt gericht zijn op de praktijk en op die momenten merk je ook hoe tof het is om samen muziek te maken.”

Patrick spreekt over gemiste kansen qua muziekonderwijs. “Zowel op basisscholen als op middelbare scholen wordt er te weinig aandacht aan gegeven. Wanneer wij op een school komen om muziekles te geven, merken wij echt dat de kinderen opleven als ze kunnen zingen of achter een piano staan, als ze kunnen dansen, drummen of wat dan ook. Je haalt ze even weg uit de boeken en, om te ontspannen. Het is ook bewezen dat je hersens zich meer ontwikkelen als je muziek speelt. Bovendien verbroedert muziek ook. Niet alleen bij kinderen, maar ook bij teambuilding voor bedrijven merk ik regelmatig dat mensen door het samen maken van muziek opeens anders, positiever, naar elkaar gaan kijken.”

Waar Patrick het meest trots op is? “Iedereen zien genieten! Zowel in de les, als hoe ze zich persoonlijk ontwikkelen: daar doen we het echt wel voor. Ouders vertelden dat hun zoon hier binnenkwam als een wat onzeker mannetje, en dat hij nu met pijn in z’n hart moest besluiten om te stoppen met drummen. Die ouders stuurden mij persoonlijk een bericht om te bedanken. Er is hier ook nog nooit iemand weggegaan omdat ze de lessen niet goed vonden. Het heeft vaak te maken met dat ze klaar zijn met school, gaan verhuizen, of het te druk krijgen. Alles wat wij doen, doen we ook uit ons hart. Ik ben blij dat dit gezien wordt en mensen massaal op ons hebben gestemd.”

De oorkonde heeft een mooi plekje gekregen bij de Muziekfabriek. Deze eervolle benoeming motiveert Patrick om voortdurend bezig te blijven met muziek maken en mensen blij maken, zoals hij het zelf omschrijft. “Iedereen die hier les volgt, komt met heel veel plezier en gaat ook met plezier weer naar huis: dáár doe je het voor.”

muziekfabriekrollingsticks.nl
Tekst en foto’s: Femke van de Griendt
Bron: deGouda Digitaal

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
19-10-2018 12:37