Markt 37-39: van bank via winkels naar restaurant

Gouda – Als u iets drinkt en/of eet in restaurant La Place op de Markt, weet u misschien niet dat in dit pand jarenlang de bank T. Goedewaagen & Zonen gevestigd was. Dit is een nieuwe aflevering in de serie Oud Gouda, gepubliceerd in deGouda Papier van 21 juli.

De naam Goedewaagen is bij veel Gouwenaars bekend vanwege de aardewerkfabriek. Abraham Goedewaagen begon met pijpen bakken. Hij bezat het pijpenmerk ‘De gekroonde 38’ dat na zijn dood, rond 1861, op zijn zonen Pieter en Tobias overging. Tobias heeft afstand gedaan van zijn rechten op dit merk en deze overgedragen aan zijn broer Pieter. Pieter is de stichter geworden van de firma P. Goedewaagen & Zoon. Hieruit is de N.V. Goedewaagen’s Koninklijke Hollandse Pijpen- en Aardewerkfabriek voortgekomen.

Tobias werd schipper en pachter van de Bargedienst (dit was een beurtvaartonderneming) op Amsterdam. In 1849 vestigde hij zich in Gouda als kassier en commissionair. De eerste stap naar de bank was gezet.

Bank Goedewaagen met hekje ervoor, vóór 1900. Fotograaf en uitgever onbekend. (Collectie Thea van Wordragen)

35 jaar later werd het bankgebouw aan de Markt betrokken. De bank was gevestigd in een herenhuis met een hardstenen pui en een stoep met een hek.

De drie zonen van Tobias werden, toen zij volwassen waren, door hun vader in de zaak opgenomen. Vanaf die tijd dateert de firmanaam T. Goedewaagen & Zonen. Zoon Pieter zette de zaak in Gouda voort, terwijl de andere broers de firma Goedewaagen & Co te Amsterdam stichtten. Pieter breidde in 1890 uit met een bijkantoor in Schoonhoven en in 1896 met een kantoor in Boskoop.

Willem de Mol ging in 1888 als bediende bij de bank in Gouda werken. Pieters enige zoon overleed toen hij nog jong was. Daarom verbond Pieter zich in 1903 met zijn boekhouder Willem de Mol die de bank na de dood van Pieter Goedewaagen voortzette. Bankier Piet de Mol, zoon van Willem de Mol, volgde zijn vader op. Lange tijd heeft Willem de Mol nog in het huis gewoond, dat achter de bank lag.

Bank Goedewaagen na verbouwing in 1914. Uitgave B. Gompers, Gouda. (Collectie Thea van Wordragen)

In 1914 is bank herbouwd. Uitbreiding vond achter de bank plaats, dus aan de Waagzijde. Eind jaren ‘30 werd het voormalig café ‘De Harmonie’ aangekocht en tezamen met het oude bankgebouw afgebroken. Tot genoegen van veel Gouwenaars verdween hierbij het torentje. Men vond ‘dat het torentje niet harmonieerde met het terzijde staande monumentale Waaggebouw’. Na afbraak werd een heel nieuw bankgebouw gebouwd. De ingang is van Achter de Waag verplaatst naar de Markt.

De Amsterdamsche Bank nam in 1964 T. Goedewaagen & Zonen over. Later werd dit de AMRO Bank. Tot de komst van Radio Modern bleef het gebouw intact. In mei 2013 opende restaurant La Place zijn deuren in de ruimte die voorheen verhuurd werd aan IT’s Electronics. De gevelindeling is nu nog gedeeltelijk authentiek.

Bank Goedewaagen na sloop van ‘De Harmonie’ en verbouwing in 1938. Uitgever onbekend. (Collectie Thea van Wordragen)


Advertentie voor een reisbagage- en ongevallenverzekering in ‘De IJsselbode’ van 24 juli 1953.


Restaurant ‘La Place’ (juli 2018), Markt 37-39.

(Foto’s Nico J. Boerboom)
Bron: deGouda

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android
03-08-2018 10:16