Maak je tuin zomerklaar

Gouda – Zodra de eerste zonnestralen van de lente neerdalen, krijgt hoveniersbedrijf ‘Schoffelstudent en hoveniers’ het meteen drukker. Eigenaar en oprichter van het bedrijf, Fred Vermeij, vertelt ons hoe je tuin in een aantal stappen klaar is voor het nieuwe seizoen.

In het voorjaar gaat alles in de tuin weer groeien. “Bij groei komt ook een stukje voeding kijken. Voorzie daarom de borders van bemesting, dit zorgt ervoor dat de planten goed groeien en dat ze minder vatbaar zijn voor ziektes”, aldus Fred. Veel mensen vergeten dat bemesting van de tuin erg belangrijk is. Er zitten wel een aantal voedingsstoffen in de bodem, maar op het moment dat je dit niet goed op peil houdt, wordt de tuin steeds somberder en groeit alles minder goed.

Strak gazon

Het gazon is voor velen een aandachtspunt, hoe krijg je een mooi glad gazon? “Wat je kunt doen als je gazon niet heel mooi meer oogt en het mos en ander onkruid bevat, is verticuteren. Je maakt hierbij het gras een beetje kapot, dit zorgt voor twee dingen; dat het mos en onkruid eruit gaat en dat er meer zuurstof bij het gras komt.” Na het verticuteren is het goed om nieuw graszaad in te zaaien. Daarnaast is het ook bij het gazon erg belangrijk dat je het bemesting geeft, zodat het goed doorgroeit en gezond blijft.

Advertisements
Snoeien

In het voorjaar kan het een en ander worden gesnoeid, maar niet zoveel als in het najaar. “Er zijn bijvoorbeeld wat heesters die nog gaan bloeien en die je in het voorjaar kunt snoeien. Ook sommige siergrassen en vaste planten die in het najaar niet terug zijn gesnoeid, mogen worden geknipt. Sommige mensen laten hortensia’s of siergrassen in het najaar staan, omdat deze planten een bepaalde sfeer aan de tuin geven. Maar in het voorjaar moeten deze planten toch weer kort.”

Gladheid

Terrastegels hebben na de winter meestal een groene aanslag, dit geldt vaak ook voor vlonders. Omdat het er niet sierlijk uitziet en het voor gladheid kan zorgen, kun je in het voorjaar deze tegels schoonmaken. “Daarvoor gebruiken wij voor de vrij nieuwe tegels een algenreiniger en voor de oudere tegels, een hogedrukreiniger”, vertelt Fred. Voor nieuwe tegels mag je geen hogedrukreiniger gebruiken, omdat je met de hoge druk het beschermlaagje van de tegels beschadigd. Hierdoor zal er de komende jaren juist meer aanslag op de tegels komen.

Niet doen

Wat moet je absoluut niet doen met je tuin in aanloop naar de zomer? “Je tuin helemaal dicht tegelen. Dat is een trend van de afgelopen jaren, maar ondertussen is het niet goed voor het milieu. Mensen zien het als onderhoudsvriendelijk, maar dat valt nog tegen. Tussen alle tegels moet alsnog het onkruid worden weggehaald.” Het is ook niet nodig om al het blad uit je tuin op te ruimen. Het oogt natuurlijk netter, maar wanneer je het blad laat liggen is dat juist goed voor de bodem. Er zit voeding in de bladeren en het zorgt voor een hogere biodiversiteit. Het is heel goed om de natuur zijn werk te laten doen.

De trends voor komend seizoen:

• Veel houtwerk; vooral robuust hout, bijvoorbeeld hele dikke pergola balken van mooi Douglas hout.
• Luxere producten; zoals keramische tegels.
• Authentieke uitstraling; door middel van bakken en borderrandjes en attributen van cortenstaal.

Kijk voor meer tips en uitlegvideo’s op https://schoffelstudent.nl/voorjaar
Of volg Schoffelstudnet op Facebook, Instagram of Youtube.

(Bron: deGouda.nl)

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

08-04-2018 11:00