Ma.05-09: Historische Vereniging Die Goude lezing

Lezing op maandag 5 september. Twee sprekers zullen ingaan op het thema van Open Monumenten Dag: Iconen en symbolen. Henkjan Sprokholt zal in het eerste deel van de lezing ingaan op het silhouet van Gouda; het stadsfront gezien vanaf de Hollandse IJssel en vanuit de Krimpenerwaard. Binnen dat silhouet onderscheidt hij meerdere iconen, van de Sint-Jan, de molens en de Gouwekerk tot aan splitsingskolommen van Croda. Hij zal de situatie van vroeger en nu behandelen. Is er veel veranderd?

Willem Roose, de tweede spreker, zal ingaan op het ontstaan van de molens in Gouda, de functies en de molengeschiedenis. Ooit waren er veertig molens in Gouda! Hij gaat dieper in op de nog vier bestaande molens in Gouda, te weten de Haastrechtse molen, Molen ’t Slot, de Mallemolen en De Roode Leeuw.

Henkjan Sprokholt is docent klassieke talen, archeoloog, museoloog en onderzoeker van onderwerpen uit de lokale geschiedenis. Hij is ontwerper van de maquette Gouda 1562 in Museum Gouda.

Advertisements

Willem Roose is sinds 1992 beroepsmolenaar op molen De Roode Leeuw aan de Vest. Al op zijn dertiende jaar hield hij zelfstandig een molen draaiende.

Aanvang 20.00 uur

Plaats: sociëteit Concordia, Westhaven 27, Gouda

Toegang: gratis