Ma.02-03: Ondersteuningsgroep voor nabestaanden van zelfdoding

Op maandag 2 maart start in Gouda een ondersteuningsgroep voor iedereen die binnen de familie of vriendenkring te maken heeft gehad met suïcide. De groep is bedoeld voor nabestaanden die steun zoeken bij verwerking van een zelfdoding door een partner, kind, ouder, broer, zus, vriend(in) of een andere dierbare. De organisatie is in handen van Rivierduinen.

 

In Nederland sterven per jaar ongeveer 1500 mensen door zelfdoding. Onder jongeren is zelfdoding een steeds belangrijkere doodsoorzaak. Onder jongeren tussen de 10 en 25 jaar komt zelfdoding nu ongeveer twee maal zoveel voor als dood door kanker. Voor veel nabestaanden is zelfdoding echter geen gemakkelijk onderwerp om over te praten. Rouw na het verlies van een dierbare door zelfdoding is een pijnlijke worsteling. Er komen veel vragen en onzekerheden naar voren. Men zoekt verklaringen voor de zelfdoding: wat is er gebeurd? Waarom heeft hij/zij het gedaan? Emoties zoals schuldgevoelens, boosheid, opluchting, angst en verdriet kunnen het rouwproces in de weg staan.

Advertisements

In de ondersteuningsgroep vinden de deelnemers herkenning en begrip bij mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Zij leren vaardigheden om meer greep te krijgen op het rouwproces. De groep bestaat uit acht bijeenkomsten van 14:30 – 16:30 uur en komt een keer per twee weken bij elkaar. De eerste bijeenkomst vindt plaats op maandagmiddag 2 maart GGZ Midden-Holland, Ronsseweg 225, 2803 ZB in Gouda. Voor deelname aan de ondersteuningsgroep heeft elke deelnemer een kort gesprek met een hulpverlener om te kijken of de groep bij hen past. De kosten voor de cursus bedragen € 20,- (materiaalkosten).

Geïnteresseerden kunnen voor meer informatie en aanmelden bellen naar afdeling preventie, t 071 890 88 88 of mailen naar familieaanbod@rivierduinen.nl. Zie ook www.rivierduinen.nl/agenda.