Lokale politieke partijen slecht bereikbaar

Het is slecht gesteld is met de bereikbaarheid van de lokale politiek. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Lokale Verbinding i.s.m. deGouda magazine en GoudaFM. Gouda kent 12 lokale politiek partijen welke in de gemeenteraad vertegenwoordigd zijn. Slechts de helft van de twaalf partijen (50%) zijn telefonisch bereikbaar waarbij het vaak nog zoeken is naar het telefoonnummer. Email is al niet veel beter, 7 van de 12 partijen (58%) reageert niet binnen 48 uur op een e-mail met bijvoorbeeld een ontvangstbevestiging of inhoudelijke reactie. Vijf van de twaalf (41%) reageert überhaupt niet op onze e-mails of hun contactformulier. Uiteindelijk zijn er maar twee partijen, CU en D66 die een voldoende scoren. Alle andere scoren matig tot zeer slecht.

De stichting Lokale Verbinding deed onderzoek naar de bereikbaarheid van de Goudse politiek. Hiervoor werd via de partij-websites contact gezocht met de lokale politieke partijen. Zij werden gemaild en waar mogelijk telefonisch benaderd met een lokale vraag. Politiek is mensen werk en dus het bieden van een mogelijkheid om iemand telefonisch te spreken wordt als een minimum eis gezien. Email is een mooie aanvulling maar dan moet je natuurlijk wel de mail beantwoorden. Dat kan natuurlijk ook automatisch als je bijvoorbeeld even op vakantie bent. Voor alle partijen bleken er verbeterpunten te zijn. Zo waren er weinig contactpagina’s waarop zowel een e-mail mogelijkheid stond als een telefoonnummer. Na even zoeken waren de telefoonnummers dan te vinden bij de fractieleden. Naar was het dat partijen niet reageerden op onze e-mails. Je steekt energie in het opstellen van een e-mail en dan wil je toch graag serieus genomen worden. Drie partijen (CDA, PvdA en VVD) scoorden de laagst mogelijke score, omdat zij niet op de e-mail reageerde en geen mogelijkheid bieden voor telefonisch contact. Lees hieronder de complete beoordeling per partij.

 

Advertisements

Partij: D66
Oordeel: redelijk

De website van D66 heeft als enige geen aparte contactpagina, een opvallende keuze. Wel vinden we op de homepage een e-mailadres waar we onze vraag naar kunnen mailen. Binnen 24 uur zit er een inhoudelijke reactie in de mailbox, keurig. Naar het telefoonnummer is het even zoeken. We vinden die bij de leden van de fractie en bellen met succes de fractievoorzitter. Een redelijk resultaat.


Partij: ChristenUnie
Oordeel: redelijk

ChristenUnie reageert rap op onze vraag over het tekort aan fietsenstallingen aan de centrumzijde van het station. Zeer rap: binnen 3 minuten. Een uur later vinden we al een inhoudelijke reactie in onze mailbox van een van de raadsleden. De contactpagina werkt enigszins verwarrend, omdat je eerst naar een verhaal over de (historie van de) partij wordt geleid. E-mailadressen staan keurig aangegeven. Een telefoonnummer vinden we er niet, daarvoor moeten we bij de fractieleden zijn. We weten dat fractievoorzitter Krins die tijdig opneemt. Redelijk werk.

Partij: PvdA
Oordeel: Zeer slecht

De Goudse Partij van de Arbeid kun je maar beter niet hard nodig hebben. Tot twee keer toe bevroegen we hen over een lokale kwestie en beide mails kregen nul op rekest. De partij stelt op hun website graag de raadsleden aan u voor; als u er maar niet over denkt om ze op te bellen. Er is voor burgers geheel geen verbinding met ze te leggen. Zeer slecht.

CDA
Oordeel: Zeer slecht

Ook met het lokale CDA is het slecht bijpraten. Onze vraag over de leegstand van winkelruimte in het centrum lijkt niet te landen. Wel vinden we bij contact een telefoonnummer: eindelijk!
‘Alleen whatsapp’, staat er tot onze teleurstelling bij. Die wordt compleet wanneer blijkt dat op onze berichtjes niet wordt gereageerd. Zeer slecht.

GroenLinks
Oordeel:
Slecht

GroenLinks heeft een aardige lokale website, maar zo gauw je op de contactpagina klikt gebeurt er iets vreemds: je komt op de landelijke GroenLinks website terecht. Hier kun je vragen stellen aan hun leden van het Europees Parlement, of aan Den Haag. Leuk, maar dat zochten we niet. Op de homepage kun je wel doorklikken naar de voorzitter of wethouder van de partij. Hier vinden we dan toch een mailadres, waarop tijdig wordt gereageerd. Dat is nogal een omweg. Bovendien: een telefoonnummer ontbreekt. Slecht.

VVD
Oordeel:
Zeer slecht

De Goudse VVD is even onbereikbaar als haar ideologisch tegenhanger, de PvdA. Nadat we tot twee maal toe een vraag hebben gemaild via het door hun aangegeven info-adres, proberen we het uit wanhoop maar via Facebook Messenger. Daar ziet men onze vraag, maar reageert niet. Aan telefoonnummers doet de partij evenmin. Zeer slecht.

Gouda Positief
Oordeel:
Matig

Gouda Positief valt positief op door het auto-antwoord mailtje dat we ontvangen na het sturen van een bericht. Een inhoudelijke reactie op ons bericht volgt binnen de gestelde tijd. Bellen behoort echter niet tot de kracht van de partij; een telefoonnummer schittert op hun website door afwezigheid. Een matig resultaat.

Gemeentebelangen Gouda
Oordeel:
Slecht

Gemeentebelangen Gouda doet er vier dagen over om ons bericht te beantwoorden. Missie geslaagd, patiënt overleden. Vervolgens is het even zoeken naar een telefoonnummer, die we net als bij andere partijen vinden bij de fractie. De fractievoorzitter nam zijn telefoon keurig op en benadrukte alles te doen om bereikbaar te zijn voor de burger. Wij weten nog wel wat.

SGP Gouda
Oordeel:
Matig

De mannenbroeders van de SGP blijken telefonisch opmerkelijk goed bereikbaar. Het telefoonnummer staat netjes vermeld in de onderzijde van de website, ook bij de contactpagina. We kunnen bovendien alle raadsleden persoonlijk bellen. Jammer alleen dat onze e-mail in het spamfilter blijft hangen, waardoor we negen dagen moesten wachten op een reactie. Een matig resultaat.

Partij voor de Dieren
Oordeel: Matig

De Partij voor de Dieren reageerde snel op ons mailtje over vuurwerkvrije zones in Gouda. Een inhoudelijke reactie en op tijd, onze duimen wezen omhoog. Tot we op zoek gingen naar een telefoonnummer. Zonder succes. Een matig resultaat.

Gouda’s 50+ partij
Oordeel:
Slecht

De website van Gouda’s 50+ partij is een uitdaging op zich. Om een bericht te sturen moet je kiezen tussen een tab ‘e-mail’ en een info-adres, dat verder naar beneden staat vermeld. E-mails lijken na wat speurwerk naar twee verschillende adressen te gaan. De tab bovenaan stuurt je bovendien door naar gmail; nu maar hopen dat je geen Outlook gebruikt! Bellen gaat de partij beter af, daarom toch nog een klein plusje voor de ouderenpartij.

SP
Oordeel: Matig

“… Wil je gewoon iets vragen aan SP? Vul dan onderstaand formulier in”.
Dat wilden wij wel. En de contactpagina ziet er gelikt uit, met een e-mailadres en een telefoonnummer waarop wordt opgenomen. Dat wekt vertrouwen. Des te groter is onze teleurstelling als op onze digitale vragen aan de partij geen reactie komt. Een matig resultaat.


 

Verantwoording onderzoek
E-mails werden rond 20 december verstuurd. Partijen die niet reageerden kregen begin januari een tweede kans. De e-mails werden verstuurd vanaf een schuil e-mailadres.

Beoordeling van de partijen
Zeer slecht (1-2) – E-mail wordt niet (tijdig) beantwoord, telefonisch niet bereikbaar
Slecht (3-4) – E-mail wordt niet (tijdig) beantwoord, telefonisch via omweg* bereikbaar
Matig (5) – E-mail wordt niet tijdig beantwoord, telefonisch bereikbaar of andersom
Redelijk (6,7) E-mail wordt tijdig beantwoord, telefonisch via omweg bereikbaar
Goed (8) – E-mail wordt tijdig beantwoordt, telefonisch bereikbaar via contact pagina
Uitstekend (9) – Telefoon & e-mail worden tijdig beantwoord plus extra contactmethoden op website

De puntentelling
Standaard = 8 punten (goed)

Reactie op e-mail duurt langer dan 48 uur / geen reactie op e-mail = -3
Telefonisch onbereikbaar = -3
Contactinfo op andere pagina dan contact = -1
Extra contactmogelijkheden via de website +1

*Een omweg
Telefoonnummers horen tenminste thuis in de contactgegevens. Een omweg is wanneer zij alleen op een andere pagina staan vermeld, zoals bij de fractieleden.

Heeft u lokaal nieuws uit Gouda of omgeving?
Mail het ons via redactie@degouda.nl

Download nu deGouda App voor iOS en Android 

19-01-2019 15:45